Nagels baby knippen

Nagels baby knippen

Het knippen van de nagels van een baby kun je vooral in het begin heel eng vinden. Met deze tips heb je het zo onder de knie!

Probeer je erachter te komen wat de beste manier is om de nagels van je baby te knippen? Je bent niet de enige! Veel moeders maken zich zorgen over het knippen van babynagels. Waarmee, wanneer, hoe vaak en wat je moet doen als je toch in de huid knipt? Wij zetten alles op een rij met goede technieken!

Wanneer mag je baby nagels knippen?

De eerste paar weken is dit nog niet nodig, een babyvijl is dan voldoende. Als je baby rond de 6 weken is kan je zeker beginnen met knippen. Hoewel de nagels van je baby veel zachter en buigzamer zijn dan die van jou, kunnen ze zeker scherp zijn! Een baby heeft nog weinig controle over de bewegingen van zijn of haar armen en benen. Zichzelf of jou bezeren met lange nagels is dan zo gebeurd.

Hoe vaak moet ik de nagels knippen?

Vingernagels groeien snel bij baby's. Het wordt daarom aangeraden goed in de gaten te houden hoe lang de nagels van je baby zijn en hoe snel ze groeien. Meerdere keren in de week knippen is niet vreemd. Teennagels hoeven minder vaak geknipt te worden.

 

Waarmee knip ik babynagels?

Er zijn kleine knippers, speciale babyknippers in de vorm van dieren, kleine schaartjes en grotere scharen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de vijl. Maar wat heeft de voorkeur? In principe heeft een klein schaartje met ronde tip of een vijl de voorkeur. Met een schaartje met bolle punt voorkom je dat je te ver knipt.

Nagels vijlen

Met een vijl kan je natuurlijk goed zien wanneer je moet stoppen. Een nadeel aan een vijl is dan weer wel dat je baby misschien niet tegen het geluid of het gevoel kan. Ook moet je een vijl hebben met fijne korrel om te voorkomen dat de nagels gaan scheuren. De speciale babyvijlen hebben de juiste textuur.

Hoe knip ik de nagels van mijn baby?

Het hoe kunnen we het beste beantwoorden met wanneer. De beste tijd om de nagels van je baby te knippen is als hij of zij aan het slapen is. Spreid voorzichtig de vingers. Druk de vinger weg van de nagel zodat je niet in de huid kan knippen. Zorg ook dat je je baby goed vast hebt. Het beste is om iemand anders je baby vast te laten houden zodat jij je alleen bezig hoeft te houden met de handen. Volg de vorm van de vingernagels als je knipt en knip de teennagels recht af (voorkomt ingroeien van de nagels).

Niet doen: vlak nadat je jouw baby in bad hebt gedaan. Dit wordt soms aangeraden, maar kan je beter niet doen. Na een bad zijn de nagels heel zacht waardoor je makkelijk in een vinger of teen kan knippen.

Help, ik heb in een vinger geknipt!

Dit kan gebeuren, til er niet te zwaar aan. Veel ouders krijgen hier een keer mee te maken. Spoel de vinger van je baby zo snel mogelijk af met koud water. Wikkel een gaasje rond de vinger en druk zachtjes aan. Normaal gesproken stopt het bloeden na enkele minuten.

Niet doen: een pleister. Dit lijkt aantrekkelijk, maar voor je het weet zit je baby weer met zijn of haar vinger in de mond. Als de pleister dan loskomt kan je baby erin stikken, dus gebruik voor de zekerheid geen pleisters. Je kan de pleister natuurlijk wel gebruiken om tegen het wondje gedrukt te houden.

Baby heeft nagelproblemen?

Het is niet gek als baby's een kleine infectie krijgen rond de vinger- of teennagels. Vaak gaat dit vanzelf over, soms moet je een klein beetje antibacteriële zalf smeren. Doe na het smeren wel direct sokken of handschoenen aan zodat je baby de zalf er niet af kan likken.

Infectie van een nagel

Als de vinger of teen rood en gezwollen is heb je kans dat de infectie aan het verspreiden is. Belangrijk is dan dat je naar je huisarts gaat, die kan je eventueel antibiotica geven om van de infectie af te komen.

Niet doen: sommige ouders bijten de nagels van hun baby tot een goede lengte. Deze manier kan ervoor zorgen dat bacteriën van jouw mond bij je baby komen. Dat risico wil je niet lopen. Je ziet ook niet wat je doet en een babyvinger is dan ineens heel klein in vergelijking met jouw tanden!

Nagels van je baby schoonmaken

Let op of je baby vieze randjes. Je kunt onder de nagels van je baby ook prima schoonmaken. Je haalt voorzichtig met de bovenkant van de vijl, het vuil onder de nagels vandaag. Zorg dat die bovenkant niet te scherp is. Met een nagelschaartje zouden we niet aanraden aangezien deze vaak scherpe punten heeft. 

Heb je zelf nog handige tips om de nagels van je baby te knippen? Laat het ons weten in een comment!

Redactie MiniMe.nl

Door

12 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.