13x Wat jij leert van je peuter

Er zijn een heleboel dingen die jij kunt leren van je peuter of kleuter! Hoeveel herken jij er?

Je kunt je peuter of kleuter ongetwijfeld af en toe wel achter het behang plakken, maar deze kleine mensjes leren ons ook een heleboel. In de vier jaar dat ik nu moeder ben, heb ik een aantal wijze lessen van mijn peuter (oké, bijna-kleuter) geleerd die ik graag met je deel!

peuter loopt buiten op blote voeten

 1. Geluk is heel eenvoudig

  Als ik zie hoe intens gelukkig mijn peuter iedere dag opnieuw wordt van een uurtje in de speeltuin spelen, dan kan ik me daarover verbazen. Het is elke dag hetzelfde en toch is het voor hem genoeg. Hij is er blij en gelukkig mee en vraagt niet om meer. Geluk zit dan toch echt in kleine dingen. M’n 3-jarige kind is het levende bewijs!
 2. Beloofd is beloofd

  Ik hoor het mezelf zo vaak zeggen: “Jaahaa, ik ga zó met je spelen!” En als ik dat dan niet doe, word ik daar keihard op aangesproken door mijn zoontje. Je moet doen wat je belooft. Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk.
 3. Als je verdrietig bent, moet je gewoon huilen

  Ik kijk wel eens met bewondering naar hoe kinderen vol overgave kunnen huilen. Als ze verdrietig zijn, doet hun hele lijf mee. Ze huilen hardop, met veel geluid en een hele sloot tranen. Ze gooien alles eruit! Niets wegslikken of ‘even flink zijn’ – het motto van peuters is dat emoties er zijn om getoond te worden. Wij volwassenen zijn er sterren in geworden om onze emoties te onderdrukken, maar ik denk dat we daarin nog een heleboel van onze peuters en kleuters kunnen leren.
 4. Eerlijkheid duurt het langst

  Ik zat laatst met mijn peuter in bad. Hij zat me te bestuderen en riep toen: “Mama, wat heb je toch een zachte en dikke buik! Ik vind je hééél mooi!” Lekker eerlijk en nog lief ook. Zijn eerlijkheid is geen oordeel. Wat is dat toch mooi aan peuters...
 5. Neem de tijd

  De ochtendspits is hier altijd een grote chaos. Luiers moeten verschoond, iedereen moet kleren aan, overal liggen verdwaalde sokken, er moet een ontbijt in elk kind gestopt worden, en aahhh... voor ik het weet ben ik al aan het haasten voor de dag goed en wel begonnen is. En terwijl ik zo gestrest door het huis loop, is mijn kroost rustig aan het spelen met de Duplo. Rustig aan, geen haast en vooral geen stress.
 6. Draag vooral wat je zelf mooi vindt

  Mijn zoontje van 3 liep vorige week met twee verschillende sokken, overal nagellak, stift op zijn voorhoofd en een arm vol stickers rond. Hij ging voor de spiegel staan en riep: “Wauw, ik ben echt mooi!” En hij had helemaal gelijk; hij was en is prachtig! Zo zouden wij ook wel eens naar onszelf mogen kijken. 
 7. Eén ding tegelijk doen is ook leuk

  Ik ben eeuwig bezig met multitasken, maar als ik naar mijn kinderen kijk, zie ik dat zij heel geconcentreerd op kunnen gaan in één ding. Ze genieten daar echt van. Hoe heerlijk is dat eigenlijk? Door één ding tegelijk te doen, kan je van dat ene ding veel intenser genieten. Het is iets wat ik eigenlijk weer meer zou willen oefenen. Mijn peuter inspireert me om dat vaker te proberen!

peuter met ballonnen

Naast wijze lessen leerde ik ook andere dingen van mijn peuter, namelijk...

 1. Groente verstop je niet, ook niet in een gepureerde pastasaus.
 2. Lol maken doe je ’s nachts! 
 3. Snot is bedoeld om aan andermans kleding af te vegen.
 4. Het doel van badderen is dat de héle badkamer nat is.
 5. Kusjes geven en knuffelen is helemaal niet suf, maar juist heel stoer.
 6. En mama is de liefste ;-)

Welke wijze lessen heb jij geleerd van jouw peuter/kleuter? 

Lisse van de Groep

Door

23 april 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.