Australië met kinderen | Reis met een camper Down Under

Australië met kinderen | Reis met een camper Down Under

MiniMe’s Sarah maakte met haar gezin een rondreis van zes weken door Australië. In dit artikel deelt ze haar ervaringen en geeft ze de leukste (kindvriendelijke) tips!

Het was voor ons een grote droom: met onze kinderen een camperreis door Australië maken. Samen met mijn gezin heb ik zes weken genoten van een onvergetelijke rondreis Down Under. Omdat onze oudste dochter bijna 5 jaar werd, was het vanwege de leerplicht ‘nu of nooit’. In dit artikel deel ik onze ervaringen en de handigste tips voor een rondreis door Australië met kinderen!

Dit moet je weten als je naar Australië gaat

Voordat je afreist naar Down Under, zijn er een aantal feitjes die handig zijn om te weten. Dit is Australië:

Talen: de officiële taal is Engels
Oppervlakte: 7.692.000 km²
Hoofdstad: Canberra
Munteenheid: Australische dollar
Vluchtduur vanuit Nederland: tussen de 22 - 24 uur
Reisdocumenten: paspoort en visum
Vaccinaties: niet verplicht
Beste reisperiode: mei t/m november
Tijdsverschil: tussen de 6 en 10 uur later dan hier, afhankelijk van de periode waarin je gaat en het gebied waar je zit

Naar Australië met kinderen: de voorbereiding

Met kinderen naar Australië gaan is geweldig, maar het vereist wel wat voorbereiding. Hoe gaan we de reis en route überhaupt regelen? Wat heb je allemaal nodig, wat neem je mee? Moet je nog bepaalde dingen aanschaffen? Hoe komen we de lange vliegreis door met twee jonge kids? Hieronder mijn ervaringen:

Zelf regelen of reisagent inhuren?

Het begint natuurlijk met het plannen van de reis door Australië. Ga je op de bonnefooi, stippel je de route van tevoren zelf helemaal uit of schakel je een ervaren reisagent of -bureau in om je te helpen?

Wij hebben voor die laatste optie gekozen. Als je met kids reist, vind ik het fijn als alles goed is geregeld en je niet voor verrassingen komt te staan. Daarom hebben we onze reis gepland en geboekt via Travelhome, een specialist in camperreizen. De ervaren reisagentes van Travelhome vertellen alles uit eigen ervaringen en kunnen dus een heerlijke camperreis op maat voor je samenstellen. Ze weten alles over Australië en hebben goede tips voor als je met kinderen reist, bijvoorbeeld waar je wel en niet moet zijn. Ze tippen de mooiste plekjes om ultiem te genieten van alle vrijheid die een camper je biedt!

Welke periode ga je?

Eén van de belangrijkste tips die ik je wil meegeven is dat je je goed moet verdiepen in het klimaat van Australië en wat de beste periode is om te gaan voor de verschillende delen van het land. Het kan in Australië erg koud en regenachtig zijn, maar ook stikheet. Beide situaties wil je natuurlijk liever vermijden!

Wij hadden een kleine inschattingsfout gemaakt met betrekking tot het weer. We zijn in de maand oktober vertrokken en ons plan was om naar het zuiden te rijden richting Margaret River en Denmark. In deze gebieden was het eind oktober en begin november ‘s nachts maar 8 graden. Overdag was het er veel te koud om in zee te zwemmen. Beetje jammer...

Na een week hebben we dan ook besloten om de zon op te zoeken in het noord-westen. We zijn teruggegaan naar ons startpunt Perth en vanuit daar richting Coral Bay omhoog gereden. Daar was het 30 graden! Uiteindelijk zijn we niet nóg verder gereisd richting Broome, omdat het daar juist weer veel te warm was voor de kinderen.

Must-haves voor (ver) reizen met kinderen

Er zijn een aantal must-haves die je helpen om het reizen met kinderen makkelijker te maken. Dit zijn mijn tips:

  • Draagzak

    Een van de dingen die wij hebben aangeschaft, was een draagzak voor onze jongste van bijna 2 jaar oud. Een aanrader is de Tula Toddler: deze draagzak is speciaal geschikt voor peuters en kleuters. We hebben er veel plezier van gehad, zowel op het vliegveld als tijdens de reis in Australië. Zo fijn als je soms even je handen vrij moet hebben en voor je kindje voelt het knus en vertrouwd, lekker dichtbij papa of mama. Echt onmisbaar voor ons!
  • JetKids Bedbox

    De JetKids Bedbox van Stokke is een super handige, rijdende kinderkoffer voor kids tot 7 jaar. Het slimme: deze koffer kan óók gebruikt worden als bed of steun voor de beentjes tijdens het vliegen! Een ideale kinderkoffer voor op reis dus.
  • iPad met beschermhoes

    Thuis proberen wij de schermtijd van de kids enigszins te beperken, maar op vakantie (en dan vooral tijdens de vliegreis) is heel veel geoorloofd, haha. Een iPad meenemen is daarom geen overbodige luxe. Via Netflix of Disney+ kun je films en series downloaden zodat je ze offline kunt kijken en uiteraard zijn er veel (ook educatieve) spelletjes te vinden. Gegarandeerd úren vermaak! Vergeet niet om een dikke beschermhoes voor je iPad te kopen, zodat ie tegen een stootje kan.

Vliegen naar Australië met kinderen

Het is een flink eind vliegen naar Australië en dat vond ik best spannend met twee kinderen (onze kids waren toen bijna 2 en bijna 5 jaar). We hebben wel eens vaker lang gevlogen, maar nog nooit zó’n enorme afstand. Daarom hebben we ervoor gekozen om een tussenstop te maken op Bali waar we een aantal dagen zijn gebleven.

In het resort op Bali konden de kinderen even uitrusten en lekker zwemmen. Vanaf Bali is het vervolgens nog maar vier uur vliegen naar Perth. Een tussenstop van een paar dagen vind ik echt een aanrader, want je komt veel relaxter aan in Australië. Daarnaast is het ook echt een voordeel dat Bali dezelfde tijdzone heeft als Perth. Hierdoor hadden we veel minder last van een jetlag, omdat de kids al redelijk gewend waren!

LEES OOK: Vliegen met peuter - speelgoed & vermaak voor lange vlucht

Rondreizen met een camper in Australië

Het rondrijden met een camper beviel super goed. Ik zou zelfs zeggen: rondreizen in een camper is de meest ideale vorm van reizen met kleine kinderen.

Een lange rondreis kan voor kinderen erg indrukwekkend zijn: de omgeving verandert namelijk met de dag. In een camper verkeren kinderen continu in een vertrouwde omgeving en dat geeft veel rust. Ze kunnen iedere nacht in hetzelfde bedje slapen en je kunt van de camper helemaal jullie ‘eigen huisje’ maken. Zo wisten mijn kids precies waar hun speelgoed en kleurtjes lagen, hadden ze een eigen hoekje om te spelen en ook hun slaapplekje hadden we eigen gemaakt met knuffels en tekeningen.

Daarnaast beschikte de camper over een prima keukentje. Wij haalden gewoon boodschappen bij de lokale supermarkten waardoor we iedere avond gezond konden eten. Natuurlijk gingen we wel eens lekker buiten de deur eten of haalden we iets on-the-go, maar het grootste gedeelte van de reis kookten we gewoon zelf!

Het rijden in een camper, hoe gaat dat?

Wij hadden totaal geen idee hoe de kinderen zouden reageren op de lange stukken rijden. Vinden ze het moeilijk? Worden ze wagenziek? Onze jongste van bijna 2 viel meteen in slaap zodra hij de motor hoorde starten. Dat was heel fijn, maar ook lastig. Je moet meestal ‘s ochtends rond 10.00 uur al van de camping af zijn en dan ga je rijden. Dan deed hij zijn slaapje in de ochtend wel, maar in de middag niet meer. Het was even wennen, maar na een tijdje raakte hij er wel aan gewend en hadden we een nieuw ritme te pakken.

Onze oudste vond het rijden met de camper echt een feest! Ze zat vaak voorin en mocht helpen met navigeren. De meeste dagen reden we zo’n drie uur, maar er zaten ook dagen bij dat we wel vijf uur moesten rijden. Die lange ritten probeerden we wel te minimaliseren, want dat is eigenlijk net te lang met die kleintjes. Alhoewel, na een rit van vijf uur waren wij ook behoorlijk gaar, haha!

Campings in Australië

Ik raad je zeker aan om de app WikiCamps Australia te downloaden. Daar kun je heel makkelijk alle campings vinden, met daarin reviews van andere reizigers. In deze app staan zowel betaalde als gratis campingplekken.

Wij vonden het leuk om natuurplekken af te wisselen met campings waar meer kinderen waren. Onze oudste had soms wel behoefte aan wat vriendinnetjes en dan is het niet leuk om alleen maar in the middle of nowhere te staan.

Hoogtepunten Zuid-Australië: van Perth naar Esperance

Het zuiden van Australië is echt waanzinnig! De natuur is daar zo ontzettend mooi en alle highlights liggen daar dicht op elkaar. In Zuid-Australië hoef je niet ver te rijden om steeds iets moois te zien en dat is met kinderen ideaal. Ondanks het slechte weer in deze periode vonden wij het zuiden enorm indrukwekkend.

Dit vonden wij de highlights van de route door Zuid-Australië (met Perth als ons startpunt):

Herron Point Campground

Dit was onze eerste natuurcamping. We mochten er ‘s avonds zelfs een kampvuur maken!

Wellington Forest

Wellington Forest is een National Park. In deze omgeving heb je ook een ‘blue lake’ dat écht Insta-famous is! We hebben hier een paar dagen op een natuurcamping van het National Park gestaan. Wát een spot! In dit gebied kun je heerlijk wandelen en zwemmen in een prachtig meer.

Preston Valley & Donnybrook

Het is zeker de moeite waard om door dit gebied te rijden. Wij hebben een tussenstop gemaakt in het plaatsje Donnybrook. Hier heb je een hele vette speeltuin voor de kids!

Bunbury

In dit stadje hangt echt een relaxte vibe! Als je naar de City Office gaat, kun je een vergunning krijgen om op een parkeerplaats te kamperen die direct aan het strand grenst. Ik heb tijdens het afwassen zelfs dolfijnen gezien! Ook is het Dolphin Centre ontzettend leuk voor kindjes.

Eagle Bay - Cape Naturaliste

Als je geluk hebt, kun je in dit National Park walvissen spotten. Op de dag dat wij gingen kijken, hebben we ze helaas niet gezien. Desondanks vonden we het hier wel erg mooi! 

Yallingup en de Ngilgi Cave

In deze omgeving moet je echt de Canal Rocks bezoeken. Over het water loopt een lange brug waar je overheen kunt lopen. Dit was echt waanzinnig om te doen! Ook vonden we de Ngilgi Cave super gaaf! Dit is een karstgrot: een avontuur waar onze kinderen het nu nog over hebben.

Injidup Natural Spa

Deze plek kun je zien als een grote rotspoel. Het is niet zomaar een rotspoel, het is bijna een natuurlijke spa. De omringende rotsen beschutten een kleine inham en door de golven krijg je een fijne stroming. Echt een must-see!

Margaret River

Margaret River is echt een geweldige (wijn)streek. Wat je daar echt moet doen, is een winery bezoeken. Vaak is daar voor de kinderen ook iets leuks te doen: in Australië zijn ze namelijk onwijs kindvriendelijk!

Hamelin Bay

Hamelin Bay is een baai tussen kaap Leeuwin en kaap Naturaliste. We kregen de tip om deze baai te bezoeken omdat er veel stingrays (roggen) zwemmen. Toen wij in het water stonden, zwommen ze letterlijk langs onze benen, haha!

Valley of the Giants Tree Top Walk

De Tree Top Walk is een wandeling van ongeveer 200 meter door de boomtoppen van dit gebied. Het hoogste punt van de wandeling is wel 40 meter! Ik dacht eerst dat het niet veilig zou zijn voor de kids, maar dat was het gelukkig wel. De zijkanten van de bruggen waar je overheen loopt zijn heel hoog. Wij vonden dit echt een super leuke gezinsactiviteit!

Elephant Rocks

Dit is misschien wel een van de mooiste dingen die ik heb gezien in Australië. De Elephant Rocks liggen vlakbij de plaats Denmark. Elephant Rocks is een prachtig strand bij William Bay National Park. Het heet zo, omdat deze prachtige rotspartijen van bijna alle kanten lijken op een kudde olifanten. Toen wij hier waren, stond ik ernaar te kijken met tranen in mijn ogen. Want man man, wat is het daar mooi!

Denmark

De natuur in én rondom de plaats Denmark is echt waan-zinnig. Wat ik al zei: het klimaat is daar wel een stuk koeler, dus check vooraf even goed de weer-app op je telefoon!

Hoogtepunten West-Australië: van Perth naar Coral Bay

Vanwege het weer zijn wij dus teruggereden naar Perth en zijn we vanuit daar omhoog gegaan langs de westkust van Australië. De route van Perth naar Coral Bay is een totaal andere route dan de route naar het zuiden van Australië. Je ziet veel meer een woestijnlandschap en het is hier over het algemeen een stuk warmer. Langs de Indische Oceaan zijn er meerdere natuurcampings te vinden. 

Let wel op: niet alle campingplekken zijn geschikt voor een camper. Soms heb je een vierwielaandrijving nodig. 

Wij hebben tijdens onze route naar Coral Bay maar een aantal natuurcampings bezocht. Onze oudste kreeg na een tijdje behoefte aan vriendjes en vriendinnetjes en daarom hebben we ook vaak op campings gestaan die leuk waren voor haar.

Dit vonden wij de highlights van de route door West-Australië (met Perth wederom als ons startpunt):

Pinnacle Desert

Onze eerste stop na Perth was Pinnacle Desert. We hebben onze camper geparkeerd in dit gebied en we zijn een stuk gaan wandelen. Watch and see... ;)

Milligan Island Campsite

Milligan Island Campsite is een natuurcamping. Oftewel: er is bijna niets. Je hebt hier het idee dat je op een onbewoond eiland bent. Direct achter de hagelwitte zandduinen liggen mooie verlaten stranden.

Geraldton

In de Lonely Planet van West-Australië (een bekende reisgids) lees je dat deze stad veel winkels heeft. Ik vond het een beetje tegenvallen. Voor de kinderen was het wel een leuke plaats: je had er een waterpark en veel speeltuinen. Alles ligt in het centrum direct aan een strandje. Daarnaast zijn er wat leuke surfwinkeltjes te vinden en wat gezellige koffie-, lunch- en dinertentjes!

Hutt Lagoon - Pink Lake

Australië heeft een aantal pink lakes: dat zijn letterlijk roze zoutwatermeren. Door het hete weer mixen de algen in deze meren met het zout, waardoor het water roze wordt. Je snapt dat dit een onwijs cool gezicht is, zeker van bovenaf! Dit is dan ook absoluut een must-see stop op je route richting het noorden.

Kalbarri National Park

Kalbarri is een leuke plaats om naartoe te gaan. Iedere ochtend kun je daar pelikanen voeren. Kinderen mogen dan een visje gooien: super leuk! Vlakbij het plaatsje Kalbarri (op 3 minuten rijden) heb je een strandje dat Blue Holes heet waar je kunt snorkelen. Toen wij er waren, was het super warm en daarom zijn wij vroeg opgestaan. Om 9.00 uur lagen wij al in de zee, haha!

Omdat het zo warm was, zijn we niet naar het bijbehorende National Park gegaan. Hier schijnt het altijd nóg wat warmer te zijn dan aan de kust. Let daar een beetje op!

Denham & Monkey Mia

Iedereen vertelde ons dat we Monkey Mia niet mochten overslaan: je kunt daar namelijk dolfijnen spotten! Wij vonden het leuk, maar nét iets te toeristisch. Daarnaast was onze campingplaats eigenlijk een grote parkeerplaats, haha! Als we er nog eens naartoe gaan, zou ik eerder in Denham overnachten. Shell Beach is ook een leuk strand om te bekijken. Het hele strand ligt daar vol met kleine schelpjes!

Carnarvon

Zoek je een leuke tussenstop als je naar Coral Bay rijdt? Dan moet je even stoppen in Carnarvon! Wij stonden op een leuke kleinschalige camping, prima om even op adem te komen.

Coral Bay

Coray Bay is écht idyllisch. De zee heeft daar een waanzinnig mooie kleur! De vibe is hier heel chill en relaxed! Je ziet hier ontelbaar veel roggen en we hebben zelfs manta’s gezien!

Yanchep National Park 

Op de terugweg zijn we naar dit National Park gegaan en dat was zeker de moeite waard. Hier heb je namelijk een klimpark voor kinderen (4 jaar en ouder). Kinderen krijgen een helm op, worden gezekerd en hop: spelen maar! In de tussentijd heb ik met onze jongste de Koala Walk gedaan. Je loopt dan een rondje en ondertussen kun je koala’s spotten! 

Trip met een ‘glassbottom’ boot 

In dit gebied hebben we ook een tocht gemaakt met een glassbottom boot; een boot met een transparante bodem. Je mocht op sommige plekken uit de boot om te snorkelen. We hebben met schildpadden gesnorkeld, zo vet! De jongste heeft alles door de glassbottom boot kunnen zien. Een onwijs leuke ervaring!

Reef Shark Nursery

Op zo’n veertig minuten loopafstand van de camping waar wij stonden is een Reef Shark Nursery. We hebben hier meer dan twintig haaien gezien! De plek was weer prachtig: een hagelwit strand en een helderblauwe zee. Een mooiere plek kan ik me ook niet voorstellen, want dit is ook dé plek waar ik ten huwelijk ben gevraagd!

Perth met kinderen

Ik kan me geen stad voorstellen die leuker is voor en mét kinderen dan Perth. Er zijn overal speeltuinen en veel kindvriendelijke restaurantjes. Ik had verwacht dat Perth een drukke stad zou zijn (net zoals Sydney), maar het was totaal anders: veel rustiger en alles behalve hectisch.

Swan Valley 

Omdat wij niet heel lang in Margaret River zijn geweest, vonden we het leuk om toch nog even naar nóg een wijnstreek te gaan. Alhoewel, hier zijn wel minder wineries dan in het zuiden. Swan Valley ligt op een half uur rijden van Perth en is ook weer onvoorstelbaar mooi. Ook in deze omgeving hebben de wineries volop gedacht aan kinderen. Je kunt hier genieten van een wijntje terwijl de kinderen lekker spelen in de speeltuin.

Waterpark Perth’s Outback Splash 

Als je in het gebied Swan Valley bent, ga dan eens langs bij het waterpark Perth’s Outback Splash. De kinderen vonden het hier heel gaaf! In dit waterpark zijn ze heel streng en strikt qua regels. Ze houden heel goed in de gaten welk kindje van welke glijbaan af mag door te kijken naar de lengte. Onze oudste bleef maar van de glijbanen afgaan, ze had zo veel lol!

Scarborough Sunset Markets

Deze markt is erg leuk om te bezoeken. Wij kregen deze tip van een local - en dat zijn natuurlijk altijd de beste tips! Het is een soort foodtruck festival. De markt grenst aan een strand waar je kunt zitten en genieten van kleine optredens. De kinderen konden hier ook lekker spelen!

AQWA Aquarium in Perth

Ik heb regelmatig een aquarium bezocht, maar dit aquarium was next level. Je loopt over een loopband door een extreem lange tunnel waar je rustig om je heen kunt kijken, echt een spektakel! Niet alleen de kinderen, maar ook wij hebben hier onwijs van genoten

Droomreis door Australië met gezin

Na ruim zes weken zijn we met een beetje pijn in ons hart teruggekeerd naar Nederland. Wat was het een ongelofelijk bijzondere reis zo met z’n viertjes. We hebben herinneringen voor het leven gemaakt en daar ging het ons om. Het was simpelweg geweldig! En of Australië kidsproof is? Nou en of!

Heb je vragen over rondreizen door Australië met kids of kun je nog meer tips gebruiken? Voel je vrij om me te contacten via Instagram!

Sarah Glasbergen

Door

17 maart 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.