Schoenen kopen voor je kind: waar let je op?

Schoenen kopen voor je kind: waar let je op?

Waar moet je op letten als je schoenen gaat kopen voor je kind? Wij zetten alle info & tips op een rij!

Schoenen kopen voor je kind vinden veel moms heel leuk om te doen, maar het is wel belangrijk dat het ook echt goede schoenen zijn! Om zeker te weten dat je het juiste paar aanschaft, hebben wij een aantal dingen op een rij gezet waar je op kunt letten. Zo koop jij de juiste schoenen voor je kind.

Mijn dochter Mila is bijna 3 jaar en loopt natuurlijk al een tijd hartstikke goed. Toen het moment kwam dat ze het écht kon, juichte ik van binnen: het schoenen kopen voor mijn kind kon nu eindelijk beginnen! Ik ben zelf gek op schoenen, laat staan voor mijn kind. Schoenen zien er in die kleine maatjes nóg cooler uit. Sneakers, laarsjes, slippertjes; I love it all!

Schoenen kopen voor kinderen: algemene tips

Voordat je als mom los gaat met het kopen van schoenen voor je kind, is het slim om deze tips even door te nemen. Waar let je op als je nieuwe stappers shopt voor je kroost? Ik zet de tips & tricks op een rij:

1. Stevig, maar wel soepel

Kindervoeten moeten nog groeien en zich ontwikkelen, dus hebben ze in een schoen genoeg flexibiliteit nodig. Schoenen met weinig steun zijn niet perse slechter dan stevige varianten. Die beschermen de voeten alleen wel beter tegen stoten en scherpe voorwerpen. Wissel het vooral af en bekijk per situatie en/of seizoen welke soort schoenen het meest geschikt zijn. Als je stevige leren schoenen koopt, kies dan wel voor soepel leer; daarin kan de ontwikkeling van kindervoeten het best doorgaan.

2. De juiste schoenmaat & pasvorm

Het belangrijkste aan kinderschoenen is dat ze goed passen. Daarnaast moet er genoeg ruimte zijn voor de ontwikkeling en groei van de voet in de lengte én breedte. Je kind moet zijn tenen genoeg kunnen bewegen, buigen en wiebelen. Een té grote schoen is echter geen goed idee: als een schoen niet goed genoeg aansluit, kan de voet gaan schuiven en kan je kind zich verzwikken.

Hoe weet je nou wat de juiste schoenmaat is voor jouw kind? Zo kom je daarachter:

 • Vel papier, voetmeter of meetmaatje
  Met een ‘meetmaatje’ kun je de voet van je kind opmeten. Dit handige meetmaatje kun je zelf thuis printen, waarna je kind er met blote voeten op kan gaan staan. Je kunt ook een voetmeter kopen; altijd handig om in huis te hebben!
 • Binnenzool eruit halen
  Bij de meeste kinderschoenen kun je het zooltje uit de schoenen halen. Zet het kindervoetje vervolgens recht op het zooltje en kijk of er genoeg ruimte is aan de voorkant (ongeveer 1 centimeter).
 • Vinger achterin de schoen
  Als het zooltje niet uit de schoen kan, meet dan de ruimte in de schoen. Dit doe je als volgt: laat je kindje helemaal naar voren schuiven in de schoen. Kijk dan of je een vinger achterin de schoen kunt steken. Dit betekent dat er ongeveer een centimeter ruimte is. Belangrijk hierbij is wel dat de voeten naast elkaar staan en dat de tenen niet opgekruld zijn.
 • Rondje lopen
  Laat kindjes altijd een rondje lopen en kijk dan of de hak niet omhoog komt en de schoen netjes blijft zitten. Op deze manier kun je ook testen of de breedte klopt.

Het is slim om de voetjes van je kids regelmatig op te meten. Ze groeien hard, dus iedere keer als je nieuwe schoenen wil kopen, kan de maat veranderd zijn. Meet ook beide voetjes, want het komt vaak voor dat de ene voet groter is dan de andere.

3. Flexibele zool

Het is belangrijk dat je kind zijn voet goed kan afwikkelen in zijn schoenen. Vooral bij jonge kinderen kan een harde zool dit verhinderen (denk aan skischoenen!). Kies dus schoenen met een soepele zool van leer of rubber.

4. Koop minstens twee paar

Koop per seizoen minstens twee paar goede schoenen. Schoenen zijn gevoelig voor vocht en warmte, zoals zweet en regen. Schimmels en bacteriën vinden dat heel fijn en bovendien kan vocht voor irritaties en blaren zorgen. Wissel daarom minstens twee paar schoenen af, zodat de schoenen die niet gedragen worden het vocht kwijt kunnen raken.

Aanvullende schoenentips per leeftijd

Naast deze algemene tips zijn er voor kids op jonge leeftijd ook nog een paar aandachtspuntjes voor het kopen van schoenen:

Schoenen kopen voor je baby of dreumes

Wij schreven een handig artikel over de eerste (loop)schoentjes voor je baby en dreumes. Belangrijk om op te letten is in ieder geval dat baby’s en dreumesen een flexibel zooltje nodig hebben, omdat ze pas net beginnen te lopen. Dit maakt de overgang van sokken naar schoenen makkelijker. Babyschoenen moeten bovendien stevig zijn en goede steun geven aan de hiel. Zo kunnen de voetjes niet verzwikken!

Schoenen kopen voor je peuter of kleuter

Voor peuters en kleuters die nog niet zelf hun veters kunnen strikken, is een klittenbandsluiting of een rits erg handig. De juf of meester op school of het kinderdagverblijf zal je dankbaar zijn. ;)

LEES OOK: Welke schoenmaat heeft mijn peuter?

Passende kinderschoenen online kopen

Als je weet welke schoenmaat je kind heeft, kun je gaan shoppen! Er zijn natuurlijk veel webshops waar je online de tofste kinderschoenen vindt. Onderstaande webshops hebben een uitgebreid assortiment kinderschoenen met héél veel mooie en goede merken. Voor elk type kindje is er wel een passend (zowel letterlijk als figuurlijk!) paar schoenen te vinden:

Tweedehands schoenen kopen voor kinderen

Over tweedehands schoenen kopen voor je kind lopen de meningen erg uiteen. De één zegt dat het wel kan, de ander vindt dat dat geen slim idee is. Ieder kind heeft een eigen stand en vorm van de voet, waardoor de schoen(zool) op specifieke punten slijt. Als het volgende kindje die schoen vervolgens aantrekt, zou hij of zij een onnatuurlijke houding kunnen aannemen en dat kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de voet.

Het is aan jezelf om te bepalen wat je prettig vindt. Schoenen van broers of zussen kunnen soms best nog een rondje mee, mits de schoen niet ál te versleten is, de kids enigszins dezelfde vorm voeten hebben en de eerste drager geen voetschimmels of iets dergelijks heeft gehad. Schoenen van Marktplaats zijn dan weer niet aan te raden, omdat je daarvan niet weet wie de oorspronkelijke drager was.

Bronnen: Schoenmaatjes.com, Consumentenbond.nl

Marieke van Boven

Door

27 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.