Rugzak voor je kleuter | Zo kies je die!

Rugzak voor je kleuter | Zo kies je die!

Zoek je een rugzak voor je kleuter? Wij geven je alle info waar je op moet letten als je een rugzak gaat kopen!

De eerste schooldag is een mijlpaal in het leven van je kleuter, en een geweldige kleuterrugzak is de perfecte metgezel voor dit nieuwe avontuur! Wij vertellen je alles wat je moet weten over de kleuterrugzak - van het perfecte formaat tot veiligheidsdetails en onze faves!

Een goede rugzak voor je kleuter op school is niet alleen onmisbaar, maar blijkt ook handig voor logeerpartijtjes, dagjes weg en vakanties! Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van de perfecte kleuterrugzak? We hebben alle belangrijke aspecten voor jou op een rijtje gezet!

Inhoud:

Rugzak kleuter 4 jaar, welke afmeting?

Een kleuter van vier vindt zichzelf vaak al heel groot, maar is toch nog best klein van stuk. Een te grote rugzak kopen is daarom geen goed idee. Maar wat is nu eigenlijk ‘te groot’ en welke maat rugzak is wel geschikt voor kleuters?

Formaat kleuter schooltas:

De meeste schooltassen voor kleuters hebben een:

  • inhoud tot 6 liter.
  • dit staat gelijk aan een afmeting van maximaal 30 cm hoog, 20 cm breed en 10 cm diep.

Dit is een prima formaat om een lunchtrommel, bakje fruit, tussendoortje en beker drinken in te vervoeren.

Hoogte van de rugzak:

Houd voor kleuterrugzakken altijd een maximale hoogte van 35 cm aan. Heeft je kind de rugzak op zijn of haar rug, dan zou de onderkant van de tas ongeveer 5 cm boven zijn of haar taille moeten hangen. Is deze afstand kleiner, dan is dit model rugzak waarschijnlijk te groot en kies je beter voor een wat kleiner model.

Welke vorm rugzak kiezen?

Behalve het formaat is ook de vorm van invloed op hoeveel er in de tas past. Een rechthoekige rugzak kun je gemakkelijker helemaal vol stoppen met spulletjes dan een rugzak met een afgeronde bovenkant.

Welk materiaal rugzak is handig voor kleuters?

Behalve het formaat en de vorm speelt ook het materiaal van de rugzak een grote rol. Het best kies je voor een licht maar tegelijkertijd stevig materiaal waardoor de tas niet snel te zwaar wordt. Vaak is dit nylon, polyester, of polyamide. Leer is weliswaar stevig, maar tegelijkertijd ook erg zwaar. Verder is het fijn als de rugzak waterafstotend is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de inhoud doorweekt is nadat je door een regenbui bent gefietst of als je kind zijn of haar tas per ongeluk in een plas heeft laten vallen.

Een rugzak kopen voor je kleuter: let ook nog even hierop

Zorg dat de rugzak in ieder geval verstelbare schouderbanden heeft. Die kun je strakker of juist losser maken zodat de rugzak zo goed mogelijk aansluit op de rug van je kleuter. Als de schouderbanden te strak zitten, maak je het je kleuter lastig de rugzak zelf op zijn rug te doen. Bovendien zit het niet lekker. Zitten de schouderbanden van de rugzak te los, dan glijden ze gemakkelijk van de schouders, wat natuurlijk ook niet fijn is.

 

Extra vakjes en verdelers

Veel kinderrugzakken hebben één hoofdvak en eventueel een klein voorvakje waar nog wat kleine spulletjes in passen. Erg handig is het als de tas een of twee zijvakjes heeft. Die zijn
ideaal om een drinkfles rechtop in te zetten. In een groot vak valt de beker vaak om. Bovendien vervoer je de beker in zo’n zijvak gescheiden van de rest van de inhoud. Mocht hij gaan lekken, dan blijven de boterhammetjes en andere spullen in elk geval droog. Sommige rugzakken hebben binnenin ook nog speciale verdelers om stiften of potloden in te bewaren.

De Sluiting van de rugzak voor kleuters

Kies voor een rugzak met een sluiting die je kind zelf met gemak open en weer dicht kan doen. De meeste rugzakken hebben een ritssluiting en dat is over het algemeen prima. Test als je de mogelijkheid hebt altijd wel even of de rits soepel opent en sluit. Het is natuurlijk helemaal mooi als je kind dat zelf even kan uitproberen.

Veiligheid voorop

Gaan jullie meestal op de fiets naar school, dan staat veiligheid natuurlijk voorop. Het is handig om te weten dat er kinderrugzakken zijn met speciale reflecterende details om extra op te vallen in het donker.

Rugzak voor een kleuter? Welk ontwerp kies je?

Naast functionaliteit is het uiterlijk van de rugzak natuurlijk belangrijk. Gelukkig hoeft stijl niet op te offeren voor bruikbaarheid. Er is een overvloed aan superleuke kinderrugzakken, waardoor je een ruime keuze hebt. Neem de tijd om samen met je kleuter een ontwerp te kiezen dat zowel aan jullie wensen voldoet als die van je kind!

Inspiratie voor een rugzak!

Wij kwamen geweldige rugzakken op Kidsdeco.nl! Hoe leuk is dit teddy rugzakje met de naam van je kindje erop? Smelt! En handig! Want ja, het komt wel eens voor dat kids dezelfde tasjes hebben, met deze persoonlijke rugzak heb je daar geen last van. En hoe schattig is het bloementasje van Little Dutch? Zo ontzettend leuk! Het rugzakje is gemaakt van PET-flessen dus ook nog eens milieubewust, leuk meegenomen!

Bekijk hier alle rugzakken op Kidsdeco.nl! 

 

rugzak kleuter

Sarah Glasbergen

Door

14 augustus 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.