Cool Mom | Anneke Jagau

Cool Mom | Anneke Jagau

We laten je wekelijks kennismaken met een cool mom die ons inspireert. Deze week Anneke Jagau, moeder van Sophie (2 jaar) en Doris (1 jaar). Deze cool mom heeft het huisje, boompje en een beestje heel ver van ons...

De liefde bracht Anneke naar Afrika. Bovenop een rode zandduin in de Kalahari woestijn gaf deze Cool Mom haar jawoord aan Hartmut, een Namibische Duitser. Dochters Sophie (juni '14) en Doris (december '15) maakten het gezin compleet. Geen Hollandse gezinswoning voor hen, maar een thuisbasis in het mooie Kaapstad. Anneke doet onderzoek en geeft workshops op het gebied van moeder- en kindzorg. Fotografie en genieten van de mooie natuur van Zuid-Afrika, daar houdt deze cool mom ook wel van. We zijn heel benieuwd hoe het voor haar is om haar kindjes in Zuid-Afrika op te zien groeien.  Let's meet this mom! 

Hoe zijn jullie in Zuid-Afrika beland?

De liefde! Zoals ik al zei komt Hartmut uit Namibië, het buurland van Zuid-Afrika. Toen we elkaar ontmoetten (op een conferentie) woonde ik in België en hij in Duitsland. Na een lange afstandsrelatie van anderhalf jaar, waarin we elkaar vaak maanden achter elkaar niet konden zien (WhatsApp en Facetime bestond toen nog niet) was het wel duidelijk dat we verder wilden met elkaar. We besloten om de stap te wagen om te emigreren. Ik wilde graag ontwikkelingswerk doen en hij wilde graag een master doen. Kaapstad bleek de perfecte plek te zijn waar dat allebei mogelijk was. We zouden eerst twee jaar blijven (zo lang zou de master duren) maar ja... Kaapstad is zó leuk, daar ga je niet zomaar weg. We kochten een huisje, kregen heel veel vrienden en zijn nog altijd dol verliefd op die mooie stad die alles heeft.

"Vanuit mijn tuin kan ik de zon achter de bergen zien ondergaan, we zijn een kwartiertje weg van de mooiste stranden, de prachtigste wijngaarden en in het weekend zijn we zo in de bergen." 

Het is hier heerlijk, maar het begint ook wel weer te kriebelen. Ik denk dat dit ons laatste jaar in Kaapstad is. We willen uiteindelijk belanden in Namibië (toch dichter bij familie) maar het plan is om dat pas te doen als Sophie 6 is en ze naar de 'echte' school gaat. Nu zijn we opzoek naar waar we nu heen willen, Hartmut's werk biedt wel mogelijkheden om tijdelijk naar een ander land te gaan. Ik ben de dromer, zodra hij de naam van een potentieel land laat vallen, zit ik op Google. En als ik dan een paar mooie plaatjes gezien heb, zie ik al precies voor me hoe we daar gaan wonen, wat we daar gaan doen en hoe heerlijk het gaat zijn. Hartmut is de realist die me dan weer terugtrekt naar de realiteit wat ook wel nodig is. We hebben nog niets concreets dus dan hoef je nog niet uit te zoeken waar je boodschappen zou doen en of er leuke dingen voor kinderen zijn, toch?! 

Hoe vind je het om je kindjes in Zuid-Afrika te zien opgroeien?

Het is natuurlijk heel cliché, maar ver weg zijn van familie is gewoon echt heel naar. Vooral Sophie snapt nu heel goed dat ze opa's en oma's heeft en hoewel ze er heel erg aan gewend is om met ze te facetimen, vind ik het soms moeilijk dat ze niet makkelijk 'even' wat leuks met ze kan doen. Of soms zie ik bijvoorbeeld vrienden die 's avonds gewoon even bij hun moeder aanschuiven om zelf niet te hoeven koken. Heerlijk lijkt me dat af en toe! Het is natuurlijk een keuze om zo ver weg te gaan wonen, maar wat we ook zouden doen, een deel van de familie zal altijd ver weg zijn (tip: trouw nooit met een buitenlander haha!)

Maar er zijn ook heel veel leuke dingen! Zo is hier bijna altijd mooi weer. De meiden spelen echt elke dag buiten en we hebben niet eens een tablet of TV, omdat ze daar toch geen tijd voor hebben. De meiden groeien op in een grote mengelmoes van talen en culturen. We voeden ze ook drietalig op en het is leuk om te merken dat het voor Sophie niet uitmaakt of ik Duits, Nederlands of Engels tegen haar praat, ze verstaat het allemaal. Maar cultuur is natuurlijk meer dan taal.

"De meiden komen in aanraking met enorme rijkdom en verschrikkelijke armoede. Ze leren dat hoe wij leven niet de enige manier van leven is."

Ik vind het belangrijk om mijn kinderen zo op te voeden dat ze zonder oogkleppen op in de wereld staan. Laatst was er wel een bijzonder moment.. Ik ging eten brengen naar vrienden die net waren verhuisd en Sophie vroeg of dat eten was voor mensen die geen eten hadden. Ik luisterde maar met een half oor en zei dat dat zo was. Even later komt ze met een tas vol kleren, boeken en en speelgoed aangelopen. 'Voor de kindjes die geen eten hebben, want dat is echt heel erg als ze niets hebben, dan mogen ze wel een beetje van mij.' Ik heb haar toen even helemaal plat geknuffeld.

Merk je dat er veel verschillen zijn met opgroeien/opvoeden in Nederland?

Het hangt er heel erg van af waar je kijkt. Zuid-Afrika is een enorm divers land met verschrikkelijk veel culturen. Het leuke daaraan vind ik dat je vanuit elke cultuur dingen kan leren en meenemen in je eigen manier van opvoeden. Een prachtig gegeven uit de Afrikaanse traditie vind ik 'Ubuntu', ik ben omdat jij bent. Wat de taak ook is, we doen het samen en we delen. En dat komt ook terug in de opvoeding. Een bekend Afrikaanse gezegde is: 'it takes a village to raise a child' en ik ben blij dat mijn 'dorp' zo divers is en dat alle mensen die er (figuurlijk dan he?!) wonen een steentje kunnen bijdragen aan de opvoeding en vorming van onze meiden.

Ook is het leuk om de verschillen tussen Nederland en Zuid-Afrika te zien. Doordat het bijna altijd warm is moet ik vaak heel erg lachen om de paniekreactie die regen of een lagere temperatuur teweeg brengt bij moeders. Zodra het regent worden kinderen dik ingepakt en gaan ze zeker niet meer naar buiten. Dan zijn de Nederlandse moeders toch wel wat harder. Op zulke momenten ben ik ook wel echt Nederlands, niet zeuren gewoon doen!

Hoe verlopen jouw dagen daar?

Ik ben opgeleid tot verloskundige en doe onderzoek op het gebied van moeder- en kind zorg. Ook geef ik deeltijd workshops aan verloskundigen en lactatie deskundigen uit de townships. Ik ben sinds een half jaar ook fotograaf voor 'adventure clubs'. Een van de leukst denkbare bedrijfjes. Het is een app die educatieve en vooral veel leuke avonturen maakt voor kinderen tot 6 jaar. Je doet dit in groepen waardoor je ook nog eens heel veel leuke mensen leert kennen. Dus de ene dag rijd ik met mijn meiden mee in een brandweerauto, de volgende dag bakken we kaneelrolletjes met een bakker en weer een dag later gaan we naar een klassiek concert speciaal voor kinderen waar ze zelf mogen mee dansen en op instrumentjes spelen. En daar maak ik dan foto's van. Wat een geluk he?!

Verder houd ik erg van fotografie, koken (met en zonder de meiden), lezen (hoewel ik daar veel te weinig tijd voor krijg en neem) en reizen. En dat reizen begint met dromen en plannen. Dat is minstens even leuk als het reizen zelf. Ik ben natuurlijk onderzoeker voor mijn werk en dat zie je ook terug in hoe ik mijn reizen plan. Als we ergens heengaan heb ik van tevoren alles gelezen. Voor- en nadelen van elke keuze qua restaurant/activiteit/verblijf afgewogen.

"In december hebben we een geweldige kampeer roadtrip door het westelijke deel van Zuid-Afrika gemaakt. We sliepen bij rivieren en kreekjes, onder de onvervuilde sterrenhemel en in prachtige gebergtes." 

In mei gaan we naar Nederland. Daar kijk ik enorm naar uit, maar waar ik ook ontzettend naar uit kijk is mijn 'project-lay-over'. Als we een ticket boeken proberen we expres een ticket te kopen met een lange lay-over in een leuke stad. Zo hebben we twee jaar geleden Dubai in één dag gezien en in mei gaan we eerst een dagje naar Istanbul voor we verder vliegen. Lekker zuinig natuurlijk, want zo zie je een nieuwe stad zonder dat het je veel kost. Ik weet dus nu al precies hoe laat de metro's van het vliegveld vertrekken, in welk restaurant (met rooftop terrace) ik Turkse appelthee wil drinken. Maar ook een plekje om op een kindvriendelijke plek een heerlijke authentieke lunch te eten. 

Hoe heeft het moederschap je veranderd?

Het heeft me zachter gemaakt, minder veroordelend. Ik heb geleerd dat er meer wegen naar Rome zijn. Zo zijn er ook meer manieren om een kind gezond en gelukkig te laten groeien. Dat mijn idee over wat goed is niet universeel toepasbaar is. Niet alleen in de opvoeding, maar ook niet in de rest van het leven.

Waar kun jij als moeder niet zonder?

Mijn geloof in God, ik begin mijn dag altijd met een gebed voor kracht, geduld en wijsheid. Ik ben ervan overtuigd dat dat mij door de dag heen helpt. Waar ik ook niet zonder kan maar wat minder diep zit, is mijn geweven draagdoek, Facetime, mijn camera en sterrenmuntthee. Mijn moeder doet vaak een zakje of twee in de envelop als ze kaartjes stuurt, want dat kan je hier niet kopen. Toen ik deze vraag aan Sophie stelde zei ze: 'jij kan niet zonder knoflook en tafelmanieren..' #oeps

Is er iets dat jij lastig vindt aan opvoeden?

Toen Sophie nog een baby was dacht ik: 'appeltje eitje, moeder zijn, is zo moeilijk nog niet'. Logisch, want een baby moet je vooral in leven houden. Genoeg eten, schone luiers en veel knuffelen dan komt het meestal wel goed. Nu ze ouder is en het echte opvoeden begint, blijkt wel dat het toch niet zo gemakkelijk is. Streng zijn is helemaal niet leuk, maar wel belangrijk. Daarover hoorde ik laatst een goede quote 'later is longer'. Als je nu streng bent heb je daar later profijt van en later duurt veel langer dan die paar korte jaren dat streng zijn belangrijk is. Dus daar houd ik me maar aan vast.

WAT IS JOUW ULTIEME TIP OM JE NIET ALLEEN MOEDER TE VOELEN, MAAR OOK VAAK GENOEG GEWOON EEN LEUKE VROUW?

Ik heb het gevoel dat ik de laatste persoon ben die hier tips over zou kunnen geven. Ik zou eerder tips kunnen gebruiken, vooral omdat ik een thuisblijfmoeder ben en ook vanuit huis werk. Ik merk dat ik veel te weinig tijd voor mijzelf neem. Ik moet meer wat gaan drinken met vriendinnen, tijd nemen om mooie kleren aan te trekken of iets nieuws te kopen. Maar vooral af en toe stilstaan bij wat me drijft, wat me motiveert en beweegt, wat me ontroert en wat me in de weg ligt. Eigenlijk terug naar de basis.., wie ben ik en waarom doe ik wat ik doe? 

WAT INSPIREERT JOU?

Reizen en vooral voor het leren kennen van andere mensen en hun culturen. De bijbel, fotografie van mezelf en anderen, buiten zijn in de natuurlijk. Maar ook mijn meiden zijn mijn grootste inspiratiebron!

WAT ZIJN JE TIPS EN ADVIEZEN VOOR ANDERE MOMS?

'De andere moeders doen ook maar wat', echt waar. Wees jezelf. Jouw kind is uniek en jij moedert zoals het beste bij jezelf en je kind past. Van elkaar langs een meetlatje leggen en vergelijken is nog nooit iemand gelukkig geworden!

Inspirerend hè? Je kunt Anneke ook volgen op Instagram, zeker een aanrader! 

Sibel Çiplak

Door

28 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.