Deze overbodige dingen deed ik toen mijn baby net geboren was

Deze overbodige dingen deed ik toen mijn baby net geboren was

Als je baby pasgeboren is, ben je soms bijna panisch bezig met dingen die je wel en vooral niet moet doen... Hoeveel kun jij er afstrepen?

Als moeder doe je maar wat, en als kersverse nieuwe moeder ga je al helemaal af op adviezen van de kraamhulp en andere moeders die je kent (in real life of online!). En daardoor doe je dingen waarvan je even later denkt: dit is eigenlijk een beetje overdreven. 

1. Tijd voor een voeding? Eerst een schone luier

Want dat vertelde de kraamverzorgster: eerst een schone luier, dan voeden. En dan een baby hebben die juist na de voeding poept en plast zodat je lekker bezig blijft. Sowieso: er bestaan luiers met plasindicator waaraan je dus gelijk kunt zien of een schone luier nodig is of niet. 

2. Elke dag alle spenen en flesjes steriliseren 

En dan daarna alles nauwkeurig afdrogen met een schone theedoek. Alles voor een hygiëne op topniveau. Maar man o man, wat is dat een vervelend klusje. Je tijd wordt al opgeslokt door de baby en die kleine krijgt niet zomaar buikloop als jij het steriliseren een dagje (of 2, of 3...) overslaat. Relax!

3. Spuugdoekjes en slabbetjes in de was gooien als er 1x spuug overheen is gegaan

Ja, dan blijf je dus wassen. Terwijl er heus nog wel ergens een schoon puntje aan zo'n doekje te vinden is. 

4. Hoeveel minuten heeft ze nou links gedronken? 

Je hebt immers dat boek van de kraamzorg liggen waarin je moet opschrijven hoe laat je baby heeft gedronken. Hoeveel minuten links, hoeveel rechts? En heeft ze nou ook nog geplast? Je houdt alles hypernauwkeurig bij, maar eerlijk: door de vermoeidheid schrijf je maar gewoon wat op. 'Doe maar 12 op links en 8 op rechts. Zoiets was het vast wel.' 

5. Elke dag in bad

Omdat je dat deed toen de kraamhulp er was en het nog een tijdje zo doet als zij weer weg is. Tot je bedenkt dat het eigenlijk waanzin is om een schone baby weer in bad te doen. En het argument dat je kindje daar zo lekker rustig en rozig van gaat slapen gaat ook niet echt op... 

Lees ook: Oeps! onze kinderen gaan te vaak in bad

6. Strijken

Haha! Stop er mee, please! Ik was al heel makkelijk maar seriously, met die berg was die steeds op je te wachten ligt én de weinige tijd die je voor jezelf hebt, schrap je dit toch onmiddellijk uit je huishoudelijke regime? 

7. Niet Pittig eten

Nog maar even geen knoflook, teveel ui of rode peper. Want straks krijgt de baby daar dan ook wat van binnen en dan komen de krampjes hoor. Dat valt dus wel mee: krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat jij eet

8. Borstvoeding of flesvoeding opwarmen in een langzame flessenwarmer

Want de magnetron is uit den boze. Dan wordt het te heet en ongelijkmatig verwarmd. Ten eerste kun je er ook prima voor zorgen dat je het níet te heet verwarmd (zolang een druppel melk op je pols niet te heet voelt) en ten tweede: als je het flesje even goed schud is het probleem van ongelijkmatig verwarmen ook voorbij.

Welke dingen deed jij nog meer die eigenlijk vrij overbodig zijn? 

Rosanne Buitendijk

Door

10 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.