29 weken zwanger

29 weken zwanger

Je baby is lekker aan het schoppen en bewegen. Voor al deze inspanningen heeft hij genoeg gezonde voeding nodig.

Je bent 29 weken zwanger deze week. Je baby is waarschijnlijk lekker aan het schoppen en kan ook de hik hebben. Je kan last krijgen van een gevoelige buikhuid en spataderen. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de negenentwintigste week van je zwangerschap. 

de groei van je baby

wist je dat:

Je baby nu even groot is als een flespompoen, zo'n 38,5 cm?

Je baby is nog steeds onwijs veel aan het groeien. Daarvoor heeft hij gezonde voeding nodig. Zorg dat je voldoende eiwitten, calcium, ijzer en vitamine C binnen krijgt zodat je baby genoeg voedingsstoffen heeft. Voel je een hele subtiele beweging? Dan kan het zijn dat je kindje de hik heeft. Je zult ook merken dat je baby flink aan bewegen en schoppen is. In deze periode krijg je waarschijnlijk al een kleine preview van het karakter van je kleine op basis van alle schopjes en bewegingen. Wordt het bij jou een karate kid?

negenentwintig weken zwanger

De klachten aan je lichaam nemen in deze laatste periode weer toe. Met 29 weken zwanger wordt je baby voller, hierdoor komt er druk op je spijsvertering en dat ga je helaas merken. Je kunt last krijgen van aambeien, maagzuur, pijn in je bekken en je moet (nog steeds) vaak langs het toilet. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid. Dit kan komen door moeilijk slapen of door een lage bloedsuikerspiegel. Zorg dat je regelmatig eet om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. 

Tip: Citroen helpt je bloedsuikerspiegel constant te houden. Voeg een beetje citroensap toe aan je thee of gebruik het als dressing in salades.

Buik

Last van een jeukende, gevoelige buikhuid? Dat is niet gek. Omdat je buik zo snel groeit, wordt de huid opgerekt. Hierdoor wordt het veel gevoeliger. We schreven een handig artikel over huidverzorging tijdens je zwangerschap met tips wat fijne producten zijn om mee te smeren. Je kunt in je laatste trimester last krijgen van een jeukende huid of van spataderen. Spataderen zijn opgezwollen bloedvaten die worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de wand van je aderen in je benen slapper wordt. Door de druk van het bloed worden de aderen wijder en zie je op je huid dikkere blauw paarse aderen verschijnen. Het ziet er misschien niet zo fijn uit, maar spataderen zijn niet gevaarlijk. Na je bevalling verdwijnen ze meestal weer. 

to do

  • Als je nog niet begonnen bent aan een zwangerschapscursus en dit wel wilt, begin daar dan nu mee. Overweeg ook om iedereen die voor jou kindje gaat zorgen een kinder ehbo cursus te laten doen.
  • Je kunt vanaf nu de schopjes van je baby bijhouden in een dagboek. Zo weet je of je baby genoeg beweegt. 
  • Maak een voorraadje essentiële verzorgingsproducten voor je baby. Dan heb je het alvast in huis en hoef je de eerste paar dagen/weken met je kindje je daar geen zorgen over te maken! Dit zijn fijne babyverzorgingsproducten zonder schadelijke ingrediënten zoals parfum.
  • Weet je al welke dagen je na je zwangerschapsverlof weer gaat werken? Dan is het handig om de opvang voor je kindje vast te leggen. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de negenentwintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 30 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

13 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.