Pompoensoep met wortel en kokosmelk voor de hele familie

Pompoensoep met wortel en kokosmelk voor de hele familie

Een echte favoriet voor het hele gezin, deze pompoensoep met kokosmelk en wortelen. Zo maak jij 'm zelf!

I looooove soep.  Eigenlijk pas sinds mijn zwangerschap, maar nu eten we het echt heel vaak. Voor mij is het ultiem comfortfood: warm, vullend en makkelijk verteerbaar. Nu onze kleine man 10 maanden is, eet hij lekker mee! Dit recept was zijn eerste soepervaring en hij vond het fantastisch. Maak een flinke pan en bewaar in de koelkast of vriezer voor drukke dagen. Ook handig om in diepvriesblokjes in te vriezen zodat je altijd een snel en voedzaam hapje voor je baby hebt.

Ingredienten (Voor 1 grote pan / 45 minuten (inclusief oventijd)

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 pompoen (groen of oranje)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • duim verse gember
  • snuf zeezout
  • 1 tl geelwortel
  • 1 tl komijnzaad (heel of gemalen)
  • 2 grote wortelen
  • 1,5 liter water of groente bouillon zonder zout en gist (heb je 'm al eens zelf proberen maken? Zie onder*)
  • 1 pakje kokosmelk (ik gebruik graag Aroy-D of Go-Tan biologische kokosmelk)
  • paar druppels citroensap
  • naar keus (om de soep te pimpen): extra citroensap, verse rode peper, gedroogde cayennepeper, zeezout en verse koriander

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C.

Was de pompoen, leg hem in een ovenschaal en smeer hem in met een eetlepel kokosolie. Zet de ovenschaal zo’n 30 minuten in de oven tot de pompoen zacht is. Je kunt deze stap ook overslaan en de pompoen meteen schillen en in blokjes snijden.

Pel en snijd intussen de ui en knoflook in dunne plakjes. Schil de gember en hak in kleine stukjes. Verwarm een eetlepel kokosolie in een ruime pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember zachtjes aan. Voeg een snufje zeezout, komijnzaad en geelwortel (en evt. een lepel water) toe en warm op laag vuur door, tot de ui zacht is.

Was de wortelen en snijd in dunne plakjes. Voeg samen met de bouillon toe aan de ui. Breng zachtjes aan de kook en laat sudderen tot de wortel zacht is.

Haal het vruchtvlees uit de pompoen en voeg bij de soep. Als de pompoen nog niet helemaal gaar is, kun je hem verder garen in de soep. Voeg de kokosmelk toe, warm nog even door en pureer de soep tot een romige massa.

Serveer de soep voor je baby in een klein glaasje en help hem/ haar kleine slokjes te drinken of gebruik een mooi diep lepeltje (het BIOBU servies is mijn favoriet ). Voor jezelf pimp je de soep op met wat extra zeezout, rode peper en lekker veel verse koriander. Yumm!

 

TIP: gebruik dit recept als basis voor je family soepjes. Varieer met groenten en specerijen die jij lekker vindt. Het enige waar je rekening mee houdt als je kleine baby mee wilt eten, is dat het niet te spicy en te zout wordt. Daarna kun je de basissoep voor jezelf en oudere kindjes oppimpen met wat pit.

* Zelf bouillon maken is super simpel en snel klaar! Terwijl de pompoen in de oven roostert, zet je een flinke pan met water op het vuur en voeg je  groenten die je op voorraad hebt toe. Bijvoorbeeld grof gesneden ui, een winterpeen in grove stukken, een laurierblaadje en als je dat hebt grove stukken prei en (biologische) bleekselderij. Laat de bouillon 20 minuten trekken en je bouillon is klaar!

Lotte Nap

Door

13 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.