Mijn kind bijt - wat kan ik doen?

Als je kind bijt wil je dit gedrag zo snel mogelijk afleren. Dit zijn redenen waarom kinderen bijten en tips wat je kunt doen.

Ineens voelde ik tandjes in mijn nek. Ik schrok: komen we nu al in de bijtfase? Als een razende ben ik gaan researchen om inzicht te krijgen in bijtende kindjes en om mijn grote vraag te beantwoorden: wat nu?! 

kind Bijt uit liefde

Ze was 14 maanden oud toen ze mij én haar vader op dezelfde dag beet. Begint dat nu al, dachten we. Bijten is toch iets wat peuters doen die gefrustreerd zijn? Niet persé dus. Het kan 'gewoon' een uiting van liefde zijn. Zaten jullie middenin een knuffelsessie? Dan heb je het antwoord. Jonge kinderen verkennen de wereld bovendien met hun mond. Hoe vaak worden de tanden niet gezet in willekeurige voorwerpen of knuffeldieren?

 

Kind Bijt uit frustratie

Wanneer een kind het lopen onder de knie heeft, gaat het zich concentreren op de taalontwikkeling. Maar hoe frustrerend is het als je iets wilt, maar dat niet goed kan uiten? Hier lopen dreumissen van 1 tot 2 jaar regelmatig tegen aan. In deze fase is het bijten vaak frustratie omdat ze nog niet goed duidelijk kunnen maken wat ze willen. Je kindje kan bijvoorbeeld bijten omdat hij of zij honger heeft of moe is. 

Bijtende peuter

Je zou denken dat jouw kletsende peuter prima kan aangeven dat hij iets niet leuk vindt, maar lang niet altijd zijn ze daar al taalvaardig genoeg voor. Vind je het zelf ook niet soms nog lastig om aan te geven waarom je ergens geen fijn gevoel bij hebt? Je peuter gaat voor de makkelijke én duidelijke manier van bijten. Sommige kids zijn nu eenmaal wat opvliegender dan anderen en bijten letterlijk van zich af. Het bijten kan ook een manier zijn om aandacht te vragen. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. 

 

Wat kun je doen als je kind bijt

  • Waarschijnlijk doe je dit al uit een reflex: keur het gedrag altijd af. Je mag best boos worden en prent je kind in dat hij met woorden moet reageren. 'Bijten doe je in een appel.'  
  • Observeer, zodat je weet waarom je kind bijt. Alleen als je dat weet, kun je er juist op reageren en kun je je kind helpen om met zijn frustratie om te gaan.
  • Merk je dat je kind gespannen is? Zorg dan dat hij die frustratie kwijt kan. Laat je peuter lekker even gillen of ergens in kneden.
  • Geef in elk geval zelf altijd het goede voorbeeld. Kinderen imiteren je, dus terugbijten is zeker geen optie. 

onze bijtende dreumes

Bij ons thuis is het gelukkig (tot nu toe) bij die ene keer gebleven. We hebben het maar op een liefdevol bedoelde beet gegooid. 

Rosanne Buitendijk

Door

29 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.