Het kledingdilemma: goedkope óf verantwoorde kinderkleding?

Het kledingdilemma: goedkope óf verantwoorde kinderkleding?

Het blijft een tweestrijd: we willen dat onze kinderen leuk gekleed gaan, maar van overconsumptie houden we niet. Hoe gaan we om met dit kledingdilemma?

Aan de ene kant omarmen Nederlandse ouders de H&M, Hema en Zeeman voor leuke én prijsbewuste kinderkleding. Maar we zien ook steeds meer leuke shops met duurdere kledingmerken voor kids. Nathalie Klok deelt in deze gastblog haar visie op verantwoorde kinderkleding.

 

Hippe kinderkledingwinkels

Ook ik ben een prijsbewuste mama. Met vier kids lijkt het misschien onbegonnen werk om alle kleding van de duurdere merken te kopen. Maar ik hou er ook van om mijn kids net even wat anders te kleden. En dus ben ik wel gevoelig voor kledingmerken die net even wat anders zijn dan wat ik bij ketens als H&M en Zara kan kopen. Ik kan ook echt genieten van de leuke sfeer in de Amsterdamse kinderkledingwinkels waar ik wel eens binnenstap en waar je vooral de merken vindt uit een hoger prijssegment.

Overbodige kleding

Daarbij ben ik ook gevoelig voor alle publiciteit over de slechte omstandigheden in kledingproductie fabrieken. Een shirt van zes euro is voor mijn portemonnee goed. Maar wat betekent dat voor de mensen die dit shirt hebben gemaakt? Wat zijn de gevolgen voor het milieu, deze overproductie van goedkope kleding die we op zich niet allemaal nodig hebben? Hierdoor treed er bij mij een ‘mind shift’ op. Ik wil niet steeds in die grote ketens kopen, met die ongelooflijke hoeveelheid aan spullen.

 

Minderen met kleding kopen

Mijn behoefte aan kleding én andere items van betere kwaliteit, gemaakt met aandacht en liefde, is groot. Dan maar liever wat minder kleding. Want als ik in de kasten kijk, puilen deze soms uit met shirtjes, rokjes etcetera van de grote winkelketens. De helft wordt eigenlijk niet gedragen omdat de kledingmaat niet klopt of verdwijnt na een paar keer dragen achter in de kast. Of nog erger, als poetslap in het gootsteenkastje.

 

Kinderkleding kopen

Al met al genoeg redenen om anders kleding te gaan kopen. Maar hoe zit dat dan met mijn kledingbudget, dat wordt niet opeens ruimer. Toch ben ik vastbesloten om mijn koopgedrag aan te gaan passen en me minder door impuls en prijs te gaan laten leiden. Met deze tips voor het shoppen van kinderkleding moet dat lukken!

Wat voor shopper ben jij? Doe jij ook heel bewust je inkopen of vind je de prijs toch echt belangrijker?

Nathalie Klok

Door

13 mei 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.