Kindje of peuter leren tellen

Tja, een peuter leren tellen... hoe pak je dat eigenlijk aan? En wanneer begin je daar mee? Wij zochten het voor je uit.

Elk kind is anders en heeft een andere ontwikkeling. Tellen is een vaardigheid die zich geleidelijk aan ontwikkelt, met vallen en opstaan. Gemiddeld leren kinderen tellen vanaf de leeftijd van 2 jaar, maar het is een proces dat duurt tot het kind 5 à 6 jaar is. Hoe leert een kindje tellen en hoe kan je hier als ouder bij helpen? Wij zochten het voor je uit. 

  

kindje leren tellen

Leren tellen en de betekenis hiervan begrijpen gebeurt in verschillende opeenvolgende fasen. Dit wordt opgedeeld in ongeveer 6 fasen. 

6 fasen in peuter leren tellen

Herkennen van hoeveelheid

Het begint allemaal bij het besef dat bij een hoeveelheid ook een telwoord hoort. In het begin kunnen kindjes nog niet de juiste woorden koppelen aan de correcte hoeveelheid, en krijg je dus grappige situaties waarbij ze "vijf!" schreeuwen naar een kudde schapen. Het is dus meer een start om te begrijpen "hey, deze hoeveelheid kan geteld worden".

Akoestisch tellen

Na dit begrip begint het akoestische tellen. Dat is het opsommen van getallenrijen zonder dat ze zich bewust zijn van de betekenis van deze getallen. Hierbij kan je je kindje helpen met liedjes, versjes of spelletjes, waarbij ze jou gaan imiteren. In deze fase zie je dat kindjes al heel veel plezier kunnen hebben in het tellen, maar dat dat nog niet altijd foutloos verloopt. Zo hebben ze moeite met de volgorde van de getallen (zes, drie, vier, een, twee, drie, zeven,..) en ze beginnen ook niet altijd met het getal "éen" tijdens het tellen.

Daadwerkelijk tellen

Hier gaan kinderen eigenlijk pas écht tellen en kunnen ze ook de juiste hoeveelheid linken aan het juiste getal. In deze fase is het leuk om met je kindje voorwerpen te tellen. Laat je kindje tellen hoeveel blokken er zijn, hoeveel koekjes, hoeveel paarden, hoeveel vingers... Wedden dat je kindje supertrots is als het lukt?

Structurerend tellen

Structurerend tellen betekent dat je kindje voorwerpen kan ordenen tijdens het tellen en dus inzicht begint te krijgen in de logica van tellen. Je kindje kan hierbij bijvoorbeeld een getallenrij maken met enkel even getallen (twee, vier, zes, acht...). Ook zie je dat je kindje tijdens het tellen een geteld voorwerp aan de kant schuift en dus een onderscheid kan maken tussen "dit voorwerp heb ik al geteld" en "deze voorwerpen moet ik nog tellen" binnenin een groep.

 

Resultatief tellen

Vanaf een jaar of vijf kunnen kinderen resultatief tellen. Dit vormt later een deel van de basis voor rekenkundige vaardigheden, en op resultatief tellen wordt in de kleuterklas dan ook veel geoefend. Je weet dat je kindje hiertoe in staat is als:

  • Je kindje weet dat je bij tellen begint met "1"
  • Je kindje snapt dat alle voorwerpen maar 1 keer geteld moeten worden en telt dus geen dingen dubbel.
  • Je kindje weet dat het laatste telwoord ook de totale hoeveelheid aangeeft.
  • Je kindje begrijpt dat opeenvolgende getallen tijdens het tellen steeds grotere hoeveelheden aangeven.

Verkort tellen

Naarmate je kind opgroeit realiseert het zich dat je met tellen ook stappen kan overslaan of getallen als 1 geheel kan herkennen. Net als bij volwassenen: als er 4 knuffels op de grond liggen, dan zien wij ook in 1 oogopslag dat er 4 knuffels liggen, zonder alle knuffels afzonderlijk te tellen. Dit besef groeit ongeveer vanaf 5-6 jaar. 

kindje tellen en rekenen

Zoals hierboven staat, is het opzeggen van cijfers niet hetzelfde als echt tellen. En tellen is ook niet hetzelfde als rekenen, hoewel deze vaardigheden zich wel gedeeltelijk tegelijk ontwikkelen. Zo rond een jaar of 2 kan je kindje vaak wel al cijfers opzeggen, en misschien ook wel in de juiste volgorde, maar begrip en inzicht in getallen en dus "echt" kunnen tellen komt vaak pas later. 

thuis peuter leren tellen

je kindje leren tellen is superleuk! Er zijn dan ook allerlei toffe manieren om je peuter te helpen met leren tellen. Er zijn veel leuke voorleesboekjes met aantallen, maar ook in het echte leven zijn er zat mogelijkheden om te leren tellen. Hoeveel flesjes sap heeft mama gekocht? Hoeveel mandarijntjes liggen er op tafel? Hoeveel vingers steekt papa op? 

online spelletjes om te leren tellen

Ook online vind je een heleboel apps, spelletjes en liedjes om te leren tellen. Ook op youtube zijn er veel filmpjes te vinden om te leren tellen. Opgelet: van dit soort filmpjes leert je kindje tellen, maar er is ook een kans dat jij als moeder he-le-maal gek wordt omdat je 1000 keer naar dit nummer moet luisteren.

bron: spoe.nl 

Marianne Nykjaer

Door

01 mei 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

Dagmar

4 jaar geleden

Dat liedje kent ze inderdaad al heel goed, want dat gebruik ik ook vaak tijdens het wachten op iets ??. Tel je op deze manier tot tien en je bent weer paar minuten verder ????????. Mijn dochter is nu bijna 2,5 en zegt het rijtje 1 tm 10 al een hele tijd op. Ook weet ze het verschil tussen 1 en 2. Leuk boekje is ook Woezel en PiP samen tellen. Net als de kleuren variant, waardoor ze al met 18 maanden alle kleuren kende.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.