4 Tips om je babykamer veiliger te maken

4 Tips om je babykamer veiliger te maken

Als moeder heb je veiligheid hoog in het vaandel staan, want er mag natuurlijk niks gebeuren met je kindje. Wij geven je tips voor een veilige babykamer.

Als ouder waak je er constant voor dat je baby zich niet bezeert. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Baby’s zijn van nature ontzettend nieuwsgierig, en voor je het weet hebben ze iets in hun mond gestopt, een lade uit een kast getrokken of liggen ze buiten de box. Een groot deel van deze ongelukjes speelt zich vaak in en rondom de babykamer af.

Op het internet kun je diverse checklists terugvinden die je helpen bij het veilig inrichten van de babykamer. Voor jouw gemak hebben we de meest praktische tips hieronder samengevat.

1. Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ook bij babykamers is het eeuwenoude gezegde voorkomen is beter dan genezen van toepassing. De beste manier om je bewust te worden van alle mogelijke gevaren is door je te verplaatsen in het perspectief van je baby. Maak eens op handen en knieën een rondje door de (baby)kamer. De kans is groot dat je binnen een minuut een hoop stopcontacten, rondslingerende spullen (aanstekers, haarelastiekjes) en andere potentiële gevaren tegenkomt. Let ook op spullen die kunnen dienen als opstapjes naar vensterbanken (zoals een poef), lades die uit de kast kunnen worden getrokken en kasten die makkelijk kantelen.

  • Voorzie je laden van stoppers en schroef je kasten, net als de commode, aan de wand vast.
  • Stopcontacten kun je het beste afdekken met afdekplaatjes. Naast stopcontacten zijn er meer risicofactoren die in en rondom de babykamer te vinden zijn.

2. Verlichting en temperatuur

Heb je een verwarming of een ouderwetse kachel op de babykamer staan? Houd er dan rekening mee dat kleine kinderen zich van geen enkel gevaar bewust zijn. Oudere kinderen kun je vaak aanleren dat iets ‘au’ doet of heet is, maar bij een baby is het slimmer om warmtebronnen af te schermen met een systeemhek.

Een goed verlichte babykamer geeft een gevoel van geborgenheid voor je baby, maar je hebt er zelf ook iets aan. In een donkere kamer kun je een stuk moeilijker je weg vinden. Bovendien kun je je soms gemeen stoten aan een rondslingerend stuk speelgoed. Nachtlichtjes vergroten het gevoel van veiligheid voor je baby en zijn tevens handig voor later, wanneer je kind zelf het bed uit kan om naar het toilet te gaan.

3. Een veilige wieg of ledikant

Vooral in de eerste maanden zal je baby veel tijd doorbrengen in een wieg of ledikant. Hierbij is het belangrijk dat je deze zo veilig mogelijk opmaakt. Gebruik daarom gedurende de eerste twee jaar geen dekbed en kussen voor je kind, maar alleen een laken en een deken. Trapt je kind deze van zich weg? Ga dan voor een slaapzak, passend bij het seizoen. Zo heb je voor de winter bijvoorbeeld extra dikke babyslaapzakjes met lange mouwen.

Houd ook rekening met de plaatsing van de wieg of het ledikant. Zet je deze te dicht tegen een verwarming aan, dan kan het al snel voorkomen dat je baby het veel te warm krijgt. In het artikel Veilig slapen baby - waar op letten? vind je meer tips over een veilige nachtrust.

4. Behandel de box niet als opslagplaats

Veel ouders zijn geneigd de box al snel te gebruiken als opslagplaats voor speelgoed en andere babyspulletjes. Op het eerste gezicht een logische plaats, totdat je je kind erin wilt leggen. Daarnaast heb je ook nog kleine MacGuyvers die het speelgoed opstapelen om vervolgens uit de box te klauteren. Kom je toch ruimte tekort en is een grote opbergdoos geen optie? Dan kun je het beste gebruikmaken van opbergzakken die je aan de zijkant van de box kunt bevestigen. Er zijn bovendien ook boxen te koop met een ingebouwde lade.

Houd verder rekening met de plaatsing van de box. Plaats de box op zo’n manier dat je baby altijd zicht op jullie heeft. Het is overigens niet aan te raden om de box dichtbij of tegen de verwarming aan te zetten. Dit kan ervoor zorgen dat je baby het te warm krijgt.

Redactie MiniMe.nl

Door

26 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.