Is een doppler schadelijk?

Is een doppler schadelijk?

Is een doppler schadelijk voor je baby? Lees hier over de effecten van een doppler en of je het apparaat nu wel of niet moet gebruiken.

Met een doppler kan je zelf thuis luisteren naar het hartje van je baby. Heel leuk om samen met je partner te doen. Maar is zo'n ding niet gevaarlijk? In dit artikel zetten we onze bevindingen over de doppler op een rij. 

Wat is een doppler? 

Een doppler is een apparaat dat geluidsgolven uitzendt die op de trillingen van de bloedsomloop van je baby weerkaatsen. Die trillingen zijn de hartslag van je baby. Via de doppler kan je zo dus de hartslag horen. Eigenlijk werkt dit apparaat hetzelfde als de doptone bij de verloskundige, maar bij de doppler zijn de geluidsgolven minder sterk. 

Is een doppler schadelijk? 

Dé vraag waar we natuurlijk een antwoord op willen. Je verloskundige zal sowieso wachten tot de 12e of 13e week van je zwangerschap met het meten van de hartslag van je baby. Voor die tijd meten heeft weinig zin omdat je kleine dan nog te diep ligt weggestopt achter het schaambeen.

Ontwikkeling baby

Je baby is zich daarnaast in de eerste 12 tot 13 weken van je zwangerschap nog volop aan het ontwikkelen. Belangrijke organen worden gemaakt in deze weken en ook de hersenen maken nog een grote ontwikkeling door. Voor de zekerheid wacht je verloskundige dus sowieso tot week 12 of 13 met luisteren naar de hartslag. De verloskundige raadt daarom ook aan om een doppler niet te gebruiken vóór week 13. 

Hoe vaak Doppler gebruiken? 

Er is geen eenduidig antwoord te vinden op de vraag of een doppler echt schadelijk is, maar helemaal afraden doen verloskundigen het na week 13 van je zwangerschap dus ook weer niet. Zelf luisteren ze ook met een doptone en een doppler is eigenlijk gewoon de lichtere variant. Toch gaan wij liever voor zekerheid en raden we het niet aan om dagelijks een doppler op je buik te zetten. Wil je graag een doppler gebruiken, luister dan niet meer dan één keer per week een paar minuten zodat je de geluidsgolven naar je baby toe zo beperkt mogelijk houdt.

Geruststelling of niet? 

Naast de vraag of een doppler wel of niet schadelijk is voor je baby, is het misschien handig om na te gaan of zo'n apparaat wel echt iets voor je is. Stelt het je gerust als je de hartslag van je kleine kan checken wanneer je maar wil, of maakt het je juist gestresst als het even niet lukt om iets te horen? Met een doppler heb je, zeker in het tweede trimester, nog niet de garantie dat je altijd iets kan horen. Je kan jezelf hierdoor onnodig stress bezorgen en dat moet je juist zoveel mogelijk vermijden tijdens je zwangerschap. 

Een Doppler aanschaffen

Wil je graag een doppler aanschaffen om af en toe naar het hartje van je kleine te luisteren, dan kan je de Angelsounds Doppler van Luvion aanschaffen (€39,99). Twee andere dopplers die aan te raden zijn: Luvion Doppler Deluxe-80 (€59,95) en de Contec Sonoline C (€88,95). 

Heb jij ervaring met een doppler of heeft jouw arts of verloskundige hier iets over gezegd? We horen het graag! Laat je bericht achter in een reactie en help andere (aanstaande) mama's tijdens hun zwangerschap. 

Daisy van Schaijik

Door

06 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.