Soorten fopspenen

Soorten fopspenen

Elk kindje heeft een voorkeur voor een bepaald type fopspeen. Lees hier over de verschillen in vormen en materialen bij diverse fopspenen.

Wanneer een baby onrustig is, kan zuigen, bijvoorbeeld op een fopspeen, kalmerend en troostend werken. Dit geeft het kindje namelijk een veilig gevoel. Fopspenen komen voor in verschillende vormen en materialen en elk kindje heeft wel een blijvende voorkeur voor een bepaald type fopspeen.

FOPSPEEN OF DUIMZUIGEN

Kindjes met een fopspeen gebruiken meestal minder vaak hun duim om op te zuigen. Een fopspeen levert over het algemeen minder gebitsproblemen op dan duimzuigen. Daarnaast is het voor ouders gemakkelijker om het gebruik van de fopspeen onder controle te houden dan duimzuigen. Een speen kan je immers afpakken, de duim houdt het kindje bij zich. Duimzuigen is dan ook lastiger om af te leren dan het gebruik van een speen.

Zorg ervoor dat het voor jouw kindje geen gewoonte wordt om een fopspeen te dragen, dit kan problemen met onder andere de ontwikkeling van spraak opleveren.

Verschillende soorten fopspenen

Er zijn fopspenen met een ring en zonder ring. De spenen met ring zijn voor handig voor overdag, de fopspeen is dan gemakkelijk in en uit te doen. Een fopspeen zonder ring is fijn voor het inslapen. Haal deze er wel even uit als je kindje slaapt.

Vormen fopspenen

Er zijn verschillende vormen fopspenen. De meest bekende zijn de kersvorm en de dentalvorm.

Kersvorm

De fopspeen met een kersvorm heeft een ronde top en is tepelvormig, wat een herkenbaar gevoel heeft voor je kindje.

Dentalvorm

De fopspeen met een dentalvorm is plat en loopt schuin af. Het bovenste gedeelte, dat tegen het gehemelte aan zit, is bol. Het onderste gedeelte, dat tegen de tong aan zit, is plat. Dit stimuleert de ontwikkeling van gehemelte, tong- en kaakspieren en zou dus positief zijn voor de ontwikkeling van het gebit.

Materialen fopspenen

Rubberen fopspenen Siliconen fopspenen
Soepel Sterk
Kunnen allergische reactie veroorzaken Hele kleine kans op allergische reactie
Nemen temperatuur van de mond direct over Slijten minder snel dan rubberen

Er bestaan ook natuurrubberen fopspenen, zoals nummer 5 in de afbeelding hieronder. Hierbij wordt de kans dat er bij slijtagestukjes (giftige) latex afbreken een stuk kleiner.

verzorging fopspeen

Voor de hygiëne, gezondheid en veiligheid van jouw kindje is het belangrijk om de fopspeen regelmatig goed te reinigen, ook na aankoop voordat je deze in gebruik neemt. Dit kan je doen door de fopspeen maximaal 10 minuten in kokend water te leggen. Daarna kun je spenen ook reinigen in de vaatwasmachine.

Alle fopspenen in Nederland moeten aan strenge Europese veiligheidseisen voldoen. Daarnaast adviseren Europese richtlijnen om een fopspeen na maximaal zes weken te vervangen, maar direct als deze beschadigd is.

leeftijdscategoriën

Er zijn ook verschillende fopspenen voor de verschillende leeftijdscategorieën. Het getal geeft de leeftijd in maanden aan, een fopspeen met 12+ is geschikt voor dreumesen vanaf 12 maanden oud.

FOPSPENEN EN KOORDJES

Het kan handig zijn om de fopspeen vast te maken aan de kleding van de baby, zodat deze niet telkens op de grond valt of kwijtraakt. Let er wel op dat het koordje dan niet langer is dan 22 centimeter en hang de fopspeen nooit aan een koord om de hals van jouw kindje in verband met verstikkingsgevaar.

Je kunt de fopspeen aan de kleding van jouw kleine bevestigen met een fopspeenkoord. Bekijk hieronder leuke fopspeenkoordjes en fopspenen!

 
  1. Speenkoord met schaap, Nattou, €10,95
  2. Speenkoord met print, Bibi, €4,79
  3. Speenkoord, Philips Avent, €6,49
  4. Speenkoord, Nijntje, €5,99
  5. Natuurrubberen fopspeen kers 12+, Natursutten, €7,49
  6. Fopspeen Dental 6+, Dilfrax, €12,99
  7. Fopspeen kers 18+ met glow in the dark ring, Dilfrax, €5,60
  8. Fopspeen kers, Philips Avent, 10,99

Bekijk hieronder ook onze review-video waarin Sarah haar ervaringen deelt met de spenen voor baby's tot 6 maanden oud van Avent en Dr Brown.

Elk kindje heeft een voorkeur voor een bepaald type fopspeen. Eenmaal gewend zullen ze ook niet snel een andere soort fopspeen willen. Welke fopspeen gebruik jij het liefst voor jouw kleine? Deel jouw ervaringen hieronder in een reactie.

Fopspeen geven bij borstvoeding, ja of nee? Lees ons artikel met deskundig advies van lactatiekundige Jessie van Dijk-Budding.

Bronnen: RIVM, Mens en Gezondheid, Veiligheid

Redactie MiniMe.nl

Door

18 september 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.