Welke voeding helpt om zwanger te worden?

Welke voeding helpt om zwanger te worden?

Wanneer je zwanger wilt worden speelt voeding een heel belangrijke factor. Je kunt juist bepaalde voeding en voedingsstoffen eten die kunnen helpen om zwanger te worden. Lees hier wat helpt!

Als je zwanger bent kun je niet alles meer eten. Dat wist je vast al, maar ook als je zwanger wilt worden speelt voeding een belangrijke factor. Dit heeft te maken met de grote invloed die voeding heeft op je hormonen, die weer belangrijk zijn voor je vruchtbaarheid. Hieronder lees je écht alles over voedingssoorten en welke voeding helpt om zwanger te worden.

Eiwitten en vetten

Eiwitten en vetten zijn de bouwstoffen van cellen en hormonen. Zonder eiwitten en vetten kunnen we geen hormonen maken én geen nieuwe cellen bouwen. Niet alleen omega-3 en onverzadigde vetten zijn belangrijk, maar ook verzadigd vet en cholesterol. Cholesterol wordt gebruikt voor het bouwen van hormonen. En zonder deze hormonen raakt je hormoonhuishouding uit balans, wat weer gevolgen heeft voor je vruchtbaarheid. Daarnaast is het belangrijk als je zwanger wilt worden dat je lichaam een mooie voedingsbodem voor je baby creëert en je lichaamsvoorraden vollaadt met goede voedingsstoffen. 

Lekkere noten kan je ook even weken in water. 

 

Gezonde vetten eten als je zwanger wilt worden

Kies gezonde vetten om in te bakken zoals (biologische) roomboter, kokosolie, ghee of olijfolie. Voor koud gebruik zijn avocado’s, eigeel en olijven goede vetten. Daarnaast zitten er ook gezonde eiwitten in eieren (vooral eigeel), (biologisch) vlees van goede kwaliteit, vette vis zoals wilde zalm, makreel, haring en sardientjes.

Als aanvulling kun je ervoor kiezen om af en toe wat noten, pitten en zaden te eten. De noten kun je bij voorkeur even weken in water, zodat je de voedingsstoffen nog makkelijker opneemt en ze makkelijker verteert. Zie hieronder een lijstje:

Goede pitten, zaden en noten

  • walnoten
  • paranoten
  • sesamzaad
  • chiazaad
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten

Omega-3

Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je kindje en een goede hormoonbalans. Deze vetzuren zitten vooral in vette vis zoals (wilde) zalm, makreel, sardientjes, haring en ansjovis en in walnoten, chiazaad en hennepzaad.

Welke voeding kan je vruchtbaarheid vergroten?

Naast de directe invloed op de groei en ontwikkeling van je baby, beïnvloedt je voeding en leefstijl ook je hormoonbalans en vruchtbaarheid. Een goede hormoonbalans zorgt voor een goede menstruatiecyclus, eisprong en een mooie voorbereiding voor inbedding van de bevruchte eicel.  Zijn je hormonen uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vruchtbaarheid. Zie ook: Waarom zijn hormonen belangrijk bij zwanger worden?.

Voeding met een negatieve invloed op je hormoonbalans

Noten zijn ook goed voor je hongergevoel. 

Voeding die een negatieve invloed op je hormoonbalans hebben zijn o.a. alcohol en soja. Ze kunnen beide de balans in de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen verstoren. Je kunt last krijgen van oestrogeen- dominantie.

Dit kan zorgen voor een verstoring in je menstruatiecyclus en uiteindelijk voor verminderde vruchtbaarheid. Beperk je inname van ongefermenteerde soja (tofu) en drink niet meer dan gemiddeld alcohol, zo’n twee glazen per week. Zowel bij mannen als bij vrouwen beïnvloedt alcohol de vruchtbaarheid, dus ook voor mannen kan een glaasje minder zinvol zijn!

Probeer minder suiker te eten

Naast alcohol en soja is een grote hoeveelheid suiker en low-fat voedingsmiddelen ook niet aan te raden. Suiker zit vaak in kant en klare koek, snoep en low-fat producten. Een overdaad aan suiker kan zorgen voor problemen met het stabiel houden van je bloedsuiker. En een verstoorde bloedsuikerspiegel zorgt weer voor een verstoring in je insulinebalans en kan je volledige hormoonhuishouding in de war schoppen. Daarnaast kan een teveel aan suiker zorgen voor overgewicht, wat ook weer de hormoonbalans beïnvloedt. Allemaal met een negatieve invloed op je vruchtbaarheid!

Af en toe een glaasje wijn of bier en wat zoete snacks is natuurlijk prima, maar probeer vooral ook te kiezen voor een lekkere gezonde maaltijd of snack!

Lotte Nap

Door

23 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.