Zwanger en last van darmklachten? Dit helpt!

Zwanger en last van darmklachten? Dit helpt!

Als je zwanger bent kun je last hebben van darmklachten, zoals obstipatie. Om darmklachten te verminderen is een goede vertering belangrijk!

Wat kun je doen als je darmklachten hebt? Lees het hier!

Er zijn veel verschillende factoren van invloed op de gezondheid van je darmen. Stress speelt een belangrijke rol bij darmklachten. Om darmklachten te verminderen, is het belangrijk dat je voor een goede vertering zorgt. Verteert je eten niet goed, dan komen er onverteerde etensresten in je darmen terecht, die kunnen daar gaan gisten en voor allerlei klachten zorgen.

Invloed op verteren van eten

Het goed kunnen verteren van je eten heeft onder andere te maken met de hoeveelheid stress die je ondervindt, de voedingsmiddelen die je eet, de bereidingswijze, of je wel of niet goed kauwt en de gezondheid van je darmflora.

Zwanger en darmklachten? Probeer het volgende:

  • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk stress hebt. Ontspan regelmatig lekker en geniet van de dingen die je doet en eet.
  • Kauw je eten goed! Het beste is om 20 tot 30 keer op elke hap te kauwen. Best veel, maar het werkt echt!
  • Kies wat vaker voor gebakken of gestoofde groenten in plaats van rauwkost en laat de groene smoothies even staan.
  • Week noten, peulvruchten en granen een nachtje in wat water voordat je ze eet of kookt. Dit zorgt ervoor dat de enzymen in deze producten weer actief worden en het fytinezuur in de producten verminderd wordt. Zo verteer je de producten beter én neem je de mineralen uit je voeding beter op.
  • Zorg ervoor dat je darmflora gezond is. Eet regelmatig wat natuurlijk gefermenteerde groente en zuivel (kimchi, zuurkool, yoghurt, kefir) en kies eventueel voor een extra probiotica supplement.
  • Sluit allergieën en intoleranties uit. Ga na of je bij bepaalde voedingsmiddelen extra klachten krijgt, probeer deze voeding een paar weken te vermijden en kijk wat dat met je doet.
  • Maak je eigen kippenbouillon! Een goede bouillon vol gelatine verzacht en heelt de darmwand.
Lotte Nap

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.