Dagschema kinderen tijdens corona-maatregelen | Download het voorbeeldschema

Dagschema kinderen tijdens corona-maatregelen | Download het voorbeeldschema

Het hele land staat op zijn kop. Kinderen moeten thuisblijven van school wegens het coronavirus. Hoe zorg je ervoor dat er structuur blijft? Met een handig en duidelijk dagschema!

Nu het hele land geteisterd wordt door het coronavirus en je kinderen weer verplicht thuis moeten zitten, is het een goed plan om een dagschema te maken. Op deze manier houd je de structuur die je kind op school of de opvang gewend is hetzelfde en zal de overgang straks weer soepeler gaan!

Het is misschien verleidelijk om deze weken die iedereen thuis moet blijven vanwege corona te zien als één grote vakantie. Toch is dat niet handig! Door met een dagschema voor thuisblijvende kids te werken, leren ze dat dit géén vakantie is. Het geeft daarnaast rust en regelmaat, iets wat áltijd goed is in het leven van een kind. Bovendien zullen ze dan straks weer makkelijker naar school of de opvang gaan.

Praten over het coronavirus

Belangrijk! Voor sommige kinderen is deze tijd heel spannend. Ze krijgen er echt wel het een en ander van mee, zeker nu ze thuis moeten blijven van de opvang en/of school. Praat er daarom goed over met je kind, leg belangrijke zaken uit en zorg ervoor dat ze snappen dat dit een tijdelijke, maar belangrijke verandering is.

LEES OOKHoe je met je kind over het coronavirus kunt praten

Dagschema maken voor kinderen: tips

Waar moet je dan rekening mee houden als je een dagschema maakt voor kinderen tijdens de corona-maatregelen? Ga de normale school- of opvangdag van je kind langs en check de belangrijkste (langere) momenten en taken. Deze zullen namelijk het meest ‘gemist’ worden op het moment dat kids thuis zitten zonder schoolactiviteiten.

Houd de reguliere bed- en waaktijden van je kind aan

Het zo veel mogelijk aanhouden van reguliere bed- en waaktijden van je kind is heel belangrijk voor structuur en zorgt ervoor dat je kind niet in het vakantieritme komt. Ze mogen natuurlijk wel iets verschillen, maar zorg ervoor dat het niet al te veel is.

Houd de lunch- en pauzetijden van school aan

Dit is het moment waar je kind op school naar uitkijkt en dit wordt ook vaak gebruikt om even buiten te kunnen spelen. Plan deze momenten dus zeker in je dagschema! Neem s'ochtends een fruithapje, lunch lekker samen en laat je kind als het mogelijk is even in de tuin uitrazen.

Broer en zus zitten tekening te maken

Leuke en leerzame activiteiten en opdrachten

Er zijn allerlei leuke én leerzame activiteiten voor kinderen te krijgen online. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Door educatieve spelletjes te doen en soms gewoon echt lesmateriaal van school te oefenen, voelen deze drie weken niet helemaal als verloren.

Wij hebben wat tips voor leuke en leerzame activiteiten en opdrachten:

Ga iets creatiefs doen

Op school is er ook tijd om de crea-bea uit te hangen, dus doe dit zeker ook thuis. Laat ze tekenen, knutselen, lego-en, muziek spelen, noem maar op. Het is belangrijk om dit te blijven stimuleren nu ze thuis zijn en dit dagelijks te doen.

Laat ze klusjes doen

Op school moeten ze ook helpen met opruimen en klusjes doen. Doe dit ook zeker thuis. Dit is bijvoorbeeld ook een goed moment om je kinderen meer over hygiëne te leren. Laat je kinderen bijvoorbeeld de deurknoppen schoonmaken of het speelgoed opruimen.

LEES OOK: Thuiswerken voor moeders - 8 tips

Houd een stilte-tijd

Dit is voor jou een moment om bijvoorbeeld belletjes te plegen of een meeting te houden. Je kids kunnen dan boekjes lezen, puzzelen of gewoon even een dutje doen.

Binnen bewegen

Het is erg belangrijk om, nu je kinderen thuis zitten, ze regelmatig te laten bewegen. In de zomer ga je dan natuurlijk zo veel mogelijk naar buiten, maar in de herfst en winter lukt dat niet altijd. De makkelijkste oplossing: binnen dansen!

 

Wil je het iets rustiger aan doen? Ga dan voor een lijstje vol muziek voor kinderyoga!

Ga buitenspelen

Het is snel gebeurd dat je kids straks de hele dag binnen zitten. Laat ze bij enigszins mooi weer dus lekker buiten spelen! Natuurlijk in de tuin, maar je kunt eventueel ook even naar het bos of strand rijden of een rondje speeltuintjes in de buurt doen.

Moeten je kinderen op een andere manier aan hun beweging komen? Check dan deze tips om je kinderen thuis te laten bewegen

LEES OOKThuis blijven met kinderen

Voorbeeld dagschema tijdens corona-uitbraak

Vind je het handig om een voorbeeld te hebben van zo’n dagschema dat je tijdens deze corona-maatregelen kunt gebruiken? Je downloadt ‘m hieronder:

(Klik op het schema om 'm te downloaden en te kunnen printen!)

Hoe gaan jullie thuis om met het sluiten van de scholen? Laat het ons zeker even weten!

Savannah Schreuter

Door

20 december 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.