Drinken uit plastic flessen slecht als je zwanger wilt worden?

Drinken uit plastic flessen slecht als je zwanger wilt worden?

Hoe gevaarlijk is drinken uit een plastic fles als je zwanger wilt worden? Zijn plastic flessen schadelijk? Lees het onderzoek.

'Plastic flessen slecht voor gezondheid!' schreeuwen koppen in nieuwsbladen. Maar waarom eigenlijk? Waarom is drinken uit plastic flessen slecht voor je vruchtbaarheid? Deze vraag krijgen we steeds vaker, en daarom hebben we het uitgezocht. Is het zo dat je moeilijk zwanger kunt worden als je water uit een plastic flessen drinkt?

Een goede balans in je geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zorgt voor een goede vruchtbaarheid. Is de balans tussen oestrogeen en progesteron verstoord, dan heeft dit gevolgen voor je vruchtbaarheid.

In plastic flessen zit BPAD

In plastic flessen (en veel blikjes) zit het stofje BPA (bisphenol A). BPA wordt ook wel een xeno-oestrogeen genoemd. Xeno-oestrogenen acteren in je lichaam net als oestrogeen, één van de belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen. Dit kan voor een verstoring in je eigen hormoonbalans zorgen. Je kunt last krijgen van “oestrogeen-dominantie”. Voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden is het belangrijk de hormonen goed in balans te brengen. Een van de dingen waar je dan op kunt gaat letten is de hoeveelheid xeno-oestrogenen die je dagelijks binnenkrijgt.

Waar zitten xeno-oestrogenen in?

  • plastic met BPA
  • pesticiden
  • schoonmaakmiddelen
  • medicijnen
  • veel andere chemische middelen

Signalen van 'oestrogeen-dominantie'?

Signalen van oestrogeen-dominantie zijn o.a. hevige menstruatiepijnen en bloedingen, gevoelige borsten, PMS, endometriosis, heftige menstruatiehoofdpijn, stemmingswisselingen, angsten en depressieve gevoelens.

Invloed op kwaliteit van de eicellen

Naast het gegeven dat BPA een xeno-oestrogeen is dat de hormoonbalans kan verstoren, is uit onderzoek ook gebleken dat het de kwaliteit van de eicellen negatief kan beïnvloeden.

Tot slot

Je hoeft er uiteraard geen sport van te maken om geen chemische stoffen binnen te krijgen, maar heb je moeite met zwanger worden en wil je lichaam zo optimaal mogelijk voorbereiden op een zwangerschap, dan kun je misschien eens kijken of dit iets is waar jij aan wilt werken!

 

Lotte Nap

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.