13x Dingen die alleen nieuwe moeders doen

13x Dingen die alleen nieuwe moeders doen

Er zijn een hoop dingen die je als nieuwe moeder doet, waar je later smakelijk om kunt lachen. Wáárom deed je deze 13 dingen ook alweer zo?!

Als je net voor het eerst moeder bent geworden, heb je de neiging om alles volgens het boekje te willen doen. Je hebt geen ervaring, weet nog niks, je bent nog zo groen als gras. Ik zet een paar dingen op een rij die alléén new moms doen (en bij een tweede kind dus écht niet meer).

Nieuwe moeders hebben het niet makkelijk. Ze zijn gefocust en vastberaden om het allemaal perfect te doen en maken zich druk om bijna álles. Ik spreek uit ervaring, haha. De nieuwigheid, onwetendheid en onzekerheid zorgen ervoor dat je dingen doet waar je later (na een paar jaar of bij een tweede kind) heel hard om moet lachen. Wáárom deed je dat ook alweer zo?!

Alles doen 'zoals het hoort'

Ik weet het nog zo goed toen ik zelf voor het eerst moeder werd, zo’n 2,5 jaar geleden. Ik was net bevallen en de kraamhulp kwam op mijn bed zitten. 'Wat wil je leren?' vroeg ze me. 'Alles!' riep ik uit. Ik wist niets van baby’s, dus zoog als een spons alle informatie die ze voor me had gretig op. Ik wilde alles doen 'zoals het hoort'.

Inmiddels kan ik er smakelijk om lachen, want: het hoeft allemaal niet perfect en als je je gevoel maar volgt, komt het heus wel goed. Ik zette een paar dingen op een rij die ik zelf deed als kersverse moeder en verzamelde ook wat ervaringen van moeders uit mijn omgeving die inmiddels een tweede kindje hebben of verwachten. Want gelukkig ben ik niet de enige die zo gek deed toen ze voor het eerst een baby had gekregen... ;)

1. Kantjes vol instructies voor de oppas

Als new mom vertrouw je niemand met je kind, dus schrijf je kantjes vol instructies en schema’s als er iemand komt oppassen. Zelfs als dat een hele ervaren moeder is.

2. Geen suiker!

Suiker en potjes voeding zijn uit den boze voor jouw baby of dreumes. Jouw kind krijgt alleen verantwoorde snacks en verse, zelfgekookte maaltijden. Als iemand het waagt om je kind een koekje te geven, duik je er als een leeuwin bovenop. Ik hield dat zelf zo’n kleine twee jaar vol. 

3. Poepluiers en voeding bijhouden

De kraamhulp vraagt je om de voeding, (poep)luiers, temperatuur en slaapjes van je baby bij te houden, zodat ze kan zien hoe het jullie vergaat. Ik moet toegeven dat ik dit, nadat ze wegging, nog maanden heb gedaan. Gewoon, voor de zekerheid. Natuurlijk wel in een fancy roze bullet journal

4. Niet afwijken van de instructies

Je kraamhulp legt je uit hoe je je baby in bad moet doen en waar je dan op moet letten. Ik schreef het stappenplan helemaal uit, vroeg haar te controleren of ik het goed had begrepen en waagde het maandenlang niet om daar ook maar enigszins vanaf te wijken.

5. Babykamer veel te vroeg af

Een goede 20 weken-echo is vaak het startsein om als een gek aan de slag te gaan met de babykamer. Hallo nesteldrang! Met als gevolg dat ie rond 25 weken wel klaar is. Net als de box die bij 30 weken zwangerschap al pontificaal in de woonkamer staat. 

6. Alles schoon willen houden

Je gaat elke dag als een bezetene het huis door en jaagt er hele pakken schoonmaakdoekjes doorheen, want stel je voor dat jouw baby in aanraking komt met bacteriën! Later relativeer je: 'Een hap zand? Ach, da's goed voor de weerstand.'

7. Bellen met de opvang

Zeker de eerste paar keer is het moeilijk om jouw kleine baby’tje bij de opvang achter te laten, bij wildvreemden. Met tranen in je ogen stap je op de fiets of in de auto naar je werk. ‘Je mag altijd even bellen hoor’, zeggen de leidsters dan heel vriendelijk. Jij als new mom maakt daar dan ook graag gebruik van. Bij een tweede weet je: het komt wel goed, ze weten daar wat ze doen.

8. Elke dag schattige kledingsetjes aan

Je kersverse baby moet shinen, dus mag ie elke dag een zorgvuldig bij elkaar gezocht nieuw pakje aan. Die heb je immers niet voor niks ingeslagen! En een spuugvlek op z'n shirt staat natuurlijk ook zo slordig, dus dan wisselen we ook steeds maar even van outfit. Kom je wel op terug als je kind reflux blijkt te hebben...

9. Elke maand een groeifoto maken

Veel new moms vinden het in het begin geweldig leuk om de groei van hun baby bij te houden, door ze elke maand op een vaste plek of naast een bepaalde knuffel te leggen en daar een foto van te maken. Na een tijdje (en bij een tweede) wordt het helaas toch steeds vaker vergeten...

10. Pedagogisch verantwoord speelgoed kopen

Jouw baby krijgt alleen pedagogisch verantwoord speelgoed dat bijdraagt aan zijn ontwikkeling, het liefst in mooie pastelkleuren die ook nog eens mooi staan in je interieur. Forget it: jouw kleine wil gewoon die plastic zooi in knallende kleuren.

11. Fotojaarboeken maken

Van baby’s en jonge kids maak je nu eenmaal een shitload aan foto’s. Als new mom heb je dan ook het voornemen om daar echt élk jaar een fotoboek van te maken. Die jaarboeken zet je dan mooi naast elkaar in de kast, als prachtige naslagwerken. Mila is nu 2,5 jaar oud en hoe váák we al niet tegen elkaar hebben gezegd dat we nu écht binnenkort aan dat tweede boek moeten beginnen...

12. Je heel druk maken over borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor newborns, dat staat zelfs op de verpakking van kunstvoeding gedrukt. Maar wat als het niet (gelijk) lukt? New moms kunnen zich daar héél druk om maken en veel te ver gaan om het toch te laten slagen. Ze verliezen zichzelf daarbij vaak uit het oog. Uiteindelijk kijk je daarop terug en vraag je je af waarom je het jezelf zó moeilijk hebt gemaakt. Borstvoeding is alleen leuk (en goed!) als baby én moeder er blij van worden!

13. Het volgens de boekjes willen doen

Er zijn talloze boeken over baby’s geschreven. Over ritmes, voeding, slapen en nog veel meer. ‘Dit boek was écht mijn bijbel!’ zul je van veel mede-moeders horen. (Daar maak ik me zelf ook schuldig aan, want er was één boek dat mijn kind in een fantastisch eet- en slaapritme kreeg.) In het begin verslind je waarschijnlijk alles wat los en vast zit, ook artikelen die je online tegenkomt, maar na een tijdje vind je steeds meer je eigen weg en smijt je die boeken lekker aan de kant. Je kan het zelf!

Marieke van Boven

Door

10 april 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.