Op wereldreis met kinderen voor onbepaalde tijd

Op wereldreis met kinderen voor onbepaalde tijd

Heb jij ook de droom om met je kinderen (voor onbepaalde tijd) op wereldreis te gaan? Juliette en haar gezin doen het op dit moment en delen tips & tricks!

Velen hebben de droom, maar slechts enkelen doen het daadwerkelijk: op wereldreis met je kind(eren). Wij zijn de gelukkigen die deze droom al een paar maanden mogen beleven! Vanuit een klein paradijsje op Tonga vertellen we je graag meer over hoe we het voor elkaar hebben gekregen om voor onbepaalde tijd op wereldreis te gaan met kinderen en waar je allemaal aan moet denken.

Wie wij zijn? Matthijs (34), Juliette (31) en Livine (bijna 3). Sinds juni reizen we de wereld over en hebben we al mogen genieten van zo veel moois in Italië, Zwitserland, Griekenland, Singapore, Indonesië, Vietnam, Maleisië, China, Japan, Fiji en Tonga.

De beslissing om op wereldreis te gaan

Wij zijn echt gek op reizen en ook nadat Livine was geboren, bleven we dat gelukkig veel doen. Korte tripjes dichtbij huis, maar ook naar Zuid-Afrika en Mexico. Tijdens de vakantie in Zuid-Afrika ontstond het plan om voor een maand of twee naar Kaapstad te gaan om daar te ‘wonen’. In de maanden daarna groeide het plan uit tot een wereldreis voor onbepaalde tijd. Zo snel kan het gaan bij ons! En toen was het tijd om te kijken of het allemaal wel haalbaar was...

Op wereldreis: wat te doen met werk & huis?

De wens om op wereldreis te gaan met ons gezin was er dus, maar ging het ons ook lukken? Want waar moet je allemaal aan denken om zo’n knoop door te hakken?

Baan opzeggen?

We hebben allereerst gekeken of het financieel haalbaar was. Ook hebben we veel nagedacht over ons werk: wat zouden we daarmee doen? In ons geval is Juliette gestopt met haar freelance opdrachten en heeft Matthijs afscheid genomen van het bedrijf waar hij toentertijd werkte. Daarnaast heeft hij ook nog een eigen bedrijf met personeel; hier zou niet veel in veranderen en kon gewoon zo doorgaan in zijn afwezigheid.

Huis verkopen?

Dan tot slot: ons huis. Wij besloten het te verkopen: het was niet ons droomhuis en dit in combinatie met de huidige huizenmarkt in Nederland zorgde ervoor dat we het liever wilden verkopen. Toen dat allemaal uitgedacht en berekend was, konden we onszelf groen licht geven: we gaan op wereldreis!

Lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes

En toen begon het eigenlijk pas. We hebben een grote Excel-sheet gemaakt waar we per onderdeel bijhielden wat er nog moest gebeuren. Denk hierbij aan alles wat met het huis te maken heeft: de inboedel, financiën, administratie, fiscale en gemeentelijke zaken.

Maar natuurlijk ook de voorbereiding voor de reis zelf: verzekeringen, inentingen, bestemmingen, bagage en alle spullen om de reis met foto’s en video’s vast te kunnen leggen. Kortom, een hele lijst!

Gelukkig hebben we ons huis snel en goed verkocht en kon het inpakken beginnen. We hebben heel veel spullen verkocht, weggeven of weggegooid. De Marktplaats-app draaide overuren en de ritjes naar de kringloop-/weggeefwinkel konden we niet meer op twee handen tellen. De overige spullen hebben we opgeslagen in een storage box en er staat een deel bij Juliette haar ouders op zolder.

Op tijd stoppen met werken

Een maand voordat we weggingen zijn we allebei gestopt met werken om nog heel veel gedaan te krijgen en dat bleek een hele goede beslissing. Je krijgt dan zo veel meer gedaan dan wanneer je dit naast een (fulltime) baan probeert te doen. Ook Livine stopte een maand eerder bij het kinderdagverblijf en is veel bij de opa’s en oma’s geweest, die dit natuurlijk ook een feestje vonden! De lijstjes werden steeds korter en toen was het zo ver, daar gingen we!

Op wereldreis: de bestemmingen kiezen

Als je besloten hebt dat je met je gezin op wereldreis gaat, moet je daarna natuurlijk bedenken waar je allemaal naartoe wilt! Wij hebben onze planning als volgt gemaakt:

Landen die je graag wil zien

In eerste instantie hebben we gekeken waar we graag naartoe wilden. Hier kwam een hele lijst met bestemmingen uit, zowel in Azië, Afrika, Oceanië als Noord- en Zuid-Amerika. We hebben toen besloten om eerst naar Azië en Oceanië te gaan en later naar Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. 

Geschikte reisperiode kiezen

In een Excel-bestand hebben we vervolgens de weken gezet en daarbij de geschikte periode om te reizen, waarbij we juist het hoogseizoen probeerden te vermijden en daar iets ervoor of juist iets erna te zijn.

Klimaat & seizoenen checken

Ook hebben we goed naar naar het weer gekeken: in sommige landen komen bijvoorbeeld in het regenseizoen tyfonen of orkanen voor of echt hele hoge temperaturen. We wilden ook heel graag met walvissen zwemmen in Tonga, die zijn daar tussen juli en november, dus hier hebben we ook rekening mee gehouden in de planning. Na een hoop geschuif hebben we onze huidige en ideale planning gemaakt.

Veiligheid & gezondheid

Tot slot hebben we de app van Buitenlandse Zaken geraadpleegd voor de veiligheid en ons door de GGD goed laten voorlichten qua inentingen en gezondheid voor de landen die we wilden bezoeken.

Praktische tips voor een wereldreis met kinderen

Overweeg jij om met kinderen op wereldreis te gaan? Dit zijn wat praktische tips & tricks waar je rekening mee kunt houden en waar je op moet letten:

Kosten wereldreis

Een veelgestelde vraag: hoeveel kost zo’n wereldreis nou? Een lastige vraag om te beantwoorden, want dat is natuurlijk voor iedereen anders. Ga je backpackend de wereld over, dan zul je een stuk minder geld kwijt zijn dan wanneer je alleen maar in luxe hotels slaapt.

Wij zijn geen budgetreizigers, maar ook zeker niet de luxe reizigers. Een beetje er tussenin eigenlijk. Wat ons erg hielp bij het maken van een globale schatting qua kosten, is het lezen van blogs en artikelen. Ook in reisboekjes staat vaak wel wat je ongeveer kwijt bent in verschillende klasses. Aziatische landen, zoals Vietnam, Indonesië en Thailand, staan erom bekend dat ze niet zo duur zijn, maar Japan is bijvoorbeeld een stuk duurder, net als Australië en Nieuw-Zeeland.

Besparen op vluchten

Een grote hap uit het budget is vaak het vliegen van bestemming naar bestemming. Door flexibel(er) te zijn, kan je dit uiteindelijk veel opleveren. Wij gebruiken vaak Google Flights om te kijken wanneer je het goedkoopst kunt vliegen. Heb je al bepaalde data en een route qua vluchten bedacht met Google Flights? Door deze data bij Momondo in te vullen bij de optie ‘Meerdere bestemmingen’ kun je zomaar een hele goede deal krijgen.

Kosten in Nederland zo laag mogelijk houden

Onze aanpak was misschien wat rigoureus, maar hierdoor hebben we nauwelijks kosten meer in Nederland. Wil of kun je geen afstand doen van je huis, zoek dan de mogelijkheden voor verhuur eens uit. Een stuk minder definitief, maar zo kun je wel je kosten voor de hypotheek dekken. Check wel even of dat bij jouw hypotheekverstrekker mag, dit mag namelijk niet bij iedere hypotheekverstrekker. Hetzelfde geldt voor een huurwoning: hier mag je ook niet zomaar een onderhuurder in laten wonen.

Bekijk ook je verzekeringen en abonnementen eens goed: wat heb ik nog nodig straks? Dit is ook een extra spaartip: een kritische blik op je abonnementen kan je ook helpen om wat meer te sparen voor je droomreis.

Tot slot hebben wij ook onze auto’s verkocht, dit bracht niet alleen direct geld op, ook hoeven we geen verzekering en wegenbelasting meer te betalen.

Heb je wel echt zo veel geld nodig?

Voor een wereldreis heb je natuurlijk geld nodig. Maar is het wel nodig om hier jaren voor te sparen? Een keuze kan zijn om (een deel van) de reis te bekostigen met eventuele overwaarde van je huis. Of kun je misschien gedeeltelijk of zelfs helemaal blijven werken vanuit het buitenland? Of heb je net als wij mogelijkheden voor passief inkomen (dit is inkomen waar je zelf niet actief voor hoeft te werken)? Wil je een paar maanden op één plek zitten, dan kan zelfs huizenruil een mogelijkheid zijn.

Kinderen en leerplicht

Aangezien Livine nog lang geen 5 jaar is, hebben wij niet met de leerplicht te maken. Dit was voor ons ook een van de redenen om nu te gaan. Er zijn wel mogelijkheden om schoolgaande kinderen mee te nemen op wereldreis, zoals thuisscholing of de Wereldschool. Feit blijft dat het wel een stukje lastiger is om met schoolgaande kinderen te reizen, maar het is zeker niet onmogelijk! 

Wat als ik heimwee krijg of de kinderen het niet leuk vinden?

Tja, daarvan kunnen we alleen maar zeggen: dat kun je van te voren gewoon niet weten. En dat maakt dit avontuur ook zo gaaf! We wisten ook niet precies waar we aan begonnen en het blijkt geweldig te zijn. We zijn dan ook iedere dag blij dat we de grote stap hebben gezet en dat we dit allemaal met elkaar mogen meemaken. Want hoe bijzonder iets ook is op deze reis, het feit dat we dit met elkaar mogen ervaren maakt het nog tien keer meer bijzonder!

Wil je meer weten over een wereldreis met kinderen? We vinden het altijd leuk om anderen te helpen hun droom werkelijkheid te laten worden. Stuur ons een mailtje via thefamilyventures@gmail.com of een berichtje naar @thefamilyventures op Instagram

Juliette Helming

Door

07 november 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.