Op reis met je dreumes door Thailand - Deze moeder durfde het aan!

Reis je met je kind door Azië reken dan maar op veel aandacht. Laura maakte deze prachtige reis met hun peuter. Lees haar verhaal!

In februari 2012 werden wij de trotse ouders van onze zoon Dex. Een nieuwe fase in ons leven was aangebroken. Luiers, flesjes, slapeloze nachten, ach iedere ouder kent het wel. Na een aantal maanden waren we wel toe aan vakantie en het kriebelde het alweer om de rugzak in te pakken en een mooie bestemming te kiezen. Maar een verre reis met je dreumes kan dat wel? Waarom eigenlijk niet? Natuurlijk kon ik honderden redenen bedenken om het niet te doen, maar ook in Frankrijk of Turkije kunnen er dingen gebeuren. Dus knopen werden doorgehakt en we boekten drie vliegtickets naar Bangkok.

Keuze van bestemming

Dat we voor Thailand kozen had meerdere redenen. Thailand is een land wat jaarlijks wordt bezocht door duizenden toeristen en beschikt dus over prima voorzieningen. Je kunt er rechtstreeks vanuit Nederland naartoe vliegen, het is makkelijk te bereizen en voor de meeste delen heb je geen malariapillen nodig. En het is fijn om je achterhoofd te hebben dat Thailand beschikt over kwalitatief hoogstaande ziekenhuizen.

12 uur lang in de lucht

Nu klinkt dit best als een opgave, maar een rit in de auto naar Frankrijk doe je ook niet in twee uur. Oke, je kan dan wel af en toe een frisse neus halen op een van de altijd gezellige parkeerplekken langs de snelweg.

Wij vlogen met Emirates. Het vliegtuig vertrok vanuit Düsseldorf en we hadden een tussenstop in Dubai. Dus waren we iets langer dan 12 uur onderweg. Emirates en ook andere grote vliegmaatschappijen beschikken over een babybedje dat je aan de wand voor je kan bevestigen. Om er zeker van te zijn dat je over een babybedje beschikt, kun je het beste na het boeken van de vlucht contact opnemen met de vliegtuigmaatschappij. Zo hebben ze een eigen plek om te slapen en te spelen. Echt ideaal.

Babyvoeding tijdens de vlucht

Babyvoeding mag mee in je handbagage en vaak biedt de vliegmaatschappij ook zelf babyvoeding aan als ze al vast voedsel eten. Er is geen maximum van de hoeveelheid melkpoeder die je de ingecheckte bagage mee mag nemen. Zorg dat je bij het opstijgen en landen een fles of drinkbeker met water of iets dergelijks bij de hand hebt. Zo zorg je ervoor dat ze goed blijven slikken en geen last van de oortjes krijgen.

Handige tips

  • Voor het verplaatsen in Thailand hadden wij de buggy meegenomen, deze mocht mee tot aan het instappen van het vliegtuig. Bij de overstap in Dubai stond er een leenexemplaar klaar van de vliegmaatschappij en bij de aankomst in Bangkok lag bij het verlaten van het vliegtuig onze eigen buggy alweer klaar. Ook allemaal top geregeld.
  • Naast de buggy hadden we ook een rugdrager mee, van het merk Patapum. Klein op te vouwen en dus makkelijk mee te nemen. Ideaal voor wandeltochtjes door de natuur.
  • Ook in Azië verkopen ze luiers, loop een 7eleven supermarkt binnen en neem een pak Pampers of Huggies mee. In de grotere supermarkten vind je de grootverpakkingen.
  • Babyvoeding in potjes zoals wij ze in Nederland kennen, zijn iets minder bekend. Vraag daarom bijvoorbeeld aan de kok van je hotel om een baby maaltijd. Vaak kregen we wat aardappels of rijst met groentes gepureerd. En dit zonder toevoeging van zout en kruiden.
  • Koop nooit voorgesneden fruit langs de weg bij een kraampje, deze zijn vaak niet gewassen met bronwater.
  • Laat je kind thuis alvast wennen aan het drinken van koude melk. Dex dronk op deze reis nog wel twee flessen melk per dag. Flessen bronwater koop je daar echt overal, maar een magnetron vind je niet zo snel in de jungle.
  • De meeste hotels en guesthouses beschikken over babybedjes. Nu is Dex erg makkelijk en slaapt echt overal waar we hem neer of in leggen. Heeft je kind hier meer moeite mee dan kun je er ook voor kiezen om een lichtgewicht babybedje mee te nemen. Besef wel dat het weer een stuk extra bagage is wat je mee moet slepen.
  • Azië heeft een heerlijk klimaat, dus met veel zonuren per dag. Neem dus een zonnebrand met hoge factor mee. Wij hadden op de buggy een stoffen zonnedoek gemonteerd. Zo zit je kindje niet pal in de zon. De zonnedoek is ook fijn om te gebruiken als je baby in de buggy even een slaapje wil doen. Ook erg handig om al de enthousiaste Aziaten even uit de buggy te houden ;-).
  • Naast de Malariamug moet je jezelf ook goed beschermen tegen de Denque mug. Muggenspray met Deet is erg belangrijk. Bij kinderen mag slechts een concentratie van 30% gebruikt worden. Smeer ze daarom meerdere keren per dag goed in. Laat je bij de plaatselijk GGD of apotheek goed inlichten. Ook over de benodigde vaccinaties die jullie nodig hebben.
  • Wees niet bang dat je niet genoeg kleding bij je hebt, voor een paar euro kun je de hele inhoud van je koffer laten wassen.

Thailand is groot, dus wat gaan we zien?

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om je reis uit te laten stippelen door een reisbureau dat ervaring heeft op het gebied van verre reizen met kinderen. Maar als je iets avontuurlijker bent ingesteld, kun je ook gewoon op de bonnefooi gaan. Wij kozen ervoor om een auto te huren en zo een deel van het land te verkennen. De wegen in Thailand zijn goed en de grote bekende autoverhuurbedrijven verhuren auto’s die beschikken over kinderzitjes en navigatie. Zelf rijden in Bangkok is een avontuur op zich. Je wordt omringt door heel veel auto’s, brommers en tuktuk’s. Ogen voor en achter in je hoofd zouden geen overbodige luxe zijn. Neem je tijd, want hard rijden kun je er toch niet. Heb je de stad en de drukte eenmaal achter je gelaten, geniet dan van alles wat je onderweg ziet. Neem de tijd en stop af en toe voor een mooi uitzicht. Omdat we deze eerste verre reis met Dex ook niet zo goed wisten wat we konden verwachten, besloten wij een rondtrip te maken door centraal Thailand. Zo zijn de afstanden niet te lang en heb je alle tijd om van A naar B te komen.

 

Door

16 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.