De gemakken van kind zijn in deze tijd

De gemakken van kind zijn in deze tijd

'Mam, kan je hem stopzetten?' Nu is die vraag om een live tv-programma te pauzeren de normaalste zaak van de wereld. Kim over hoe fijn het is om kind te zijn in deze tijd!

Herken je dat? Dat je je soms opeens kan verbazen over hoe de wereld is veranderd sinds wij jong waren? Natuurlijk, wij hadden “vroegah” nog de gulden en geen computers en internet. Maar ik bedoel meer die dingen die het leven makkelijker en ook leuker maken en die ik nog steeds best bijzonder vind, maar die voor mijn dochters van 2 en 4 jaar echt de normaalste zaak van de wereld zijn. Hoe fijn om een kind te zijn in deze tijd!

1. Kan je hem even stopzetten?

Een gemiddelde doordeweekse avond: manlief is onderweg naar huis, ik ben na het werk de keuken ingedoken, jongste dochter scharrelt in haar eigen Ikea-keukentje en oudste dochter ligt op de bank Sesamstraat te kijken en uit te rusten van een drukke schooldag. Dan klinkt van de bank: “Mam, ik moet plassen, kun je hem even stopzetten?” Niets geen geren naar het kleinste kamertje om maar niets te missen van de avonturen van Pino en Tommie. Nee, ze weet dat je een live programma gewoon kunt pauzeren. Voorbij zijn de tijden dat je met samengeknepen billen zat te wachten tot het programma was afgelopen, leve de moderne tijd.

2. Mag ik kijken?

Maakte je vroeger vooral foto’s bij speciale gelegenheden, tegenwoordig gaat er bij mij geen dag voorbij zonder foto’s te maken en dan vooral foto’s van mijn twee meiden. Inmiddels zijn het al bijna volleerde fotomodellen, en is de standaard vraag na het nemen van een foto met mijn iPhone of digitale camera: (mag ik) kijken? Vervolgens wordt de foto gekeurd en desgewenst gedelete als hij niet leuk genoeg is.  Het concept van het ouderwetse fototoestel met een filmrolletje, deze wegbrengen en het vol spanning ophalen van de foto’s als ze ontwikkeld zijn, zullen ze nooit kennen. Dat is wel jammer, maar al scrollend door de fotostream op mijn telefoon ben ik toch wel blij dat we nu veel meer kleine, maar daarom juist bijzondere momenten vastleggen…voor later als ze groot zijn.

3. Buienrader

Hoe herinner ik het me nog…dat vieze gevoel van een natgeregende spijkerbroek en het eruit zien als een verzopen kat als je weer eens was overvallen door een plensbui. Tegenwoordig gebeurt dat nog maar zelden. Want bij enige twijfel, check ik de app Buienradar. Een van mijn meest geraadpleegde apps op mijn telefoon en ook mijn oudste dochter is enorm gefascineerd door deze app. Nu de herfst weer is aangebroken, vraagt zij ‘s ochtends niet of we op de fiets of met de auto naar school gaan, nee zij vraagt of ze Buienradar even mag zien. Zou me niets verbazen als ze later weervrouw wordt!

4. Altijd  tv kijken

Nederland 1, 2 en 3. Dat was het. En kinder-tv? Dat was er alleen op woensdagmiddag. Dat er nu echt heel de dag door kinderprogramma’s en meerdere kindernetten zijn, was weer eens iets dat ik me vorige week realiseerde toen oudste dochter ziek was en alleen maar op de bank lag en tv wilde kijken. Heel fijn op zo’n moment, want een betere afleiding is er dan niet. Behalve dan misschien de iPad ☺.

5. Een ketel die fluit

Mijn moeder was een echte theedrinker. Meerdere keren per dag floot bij ons thuis dan ook de fluitketel, werd er een pot thee gezet en deze vervolgens warm gehouden op een waxinelichtje. Wat vond ik dat altijd een gezellig gezicht. Maar sinds de intrede van de waterkoker (en bij ons thuis nog makkelijker de Quooker), klinkt denk ik in weinig huishoudens nog het geluid van een fluitketel. Wat een fluitketel is, heb ik dan ook laatst moeten uitleggen aan dochterlief, toen we een miniatuur-fluitketel tegenkwamen tussen het poppenhuis-meubilair. Het lange wachten op de verlossende fluit in plaats van haar kopje thee on demand …ze kon zich er volgens mij weinig bij voorstellen.

100 en 1 andere dingen

En dan zijn er nog Facetime, het digitale schoolbord, de dvd-speler in de auto en …..nog 100 en 1 andere dingen. Maar toch…ondanks al deze veranderingen is het ook mooi om te zien dat mijn dochters ook nog steeds van dezelfde dingen kunnen genieten als waar ik vroeger als kind ook van genoot. Van heerlijk buitenspelen tot het geduldig wachten op de zelfgemaakte appeltaart die uit de oven komt. Al zal dit laatste binnen afzienbare tijd, vast ook veel sneller gaan dan nu, denk je niet?

Kim Zuidgeest-Opmeer

Door

10 november 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

Ria zuidgeest

6 jaar geleden

Leuk stukje Kim. Zo herkenbaar

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.