Hoe je een verre vakantie met een baby overleeft.

Hoe je een verre vakantie met een baby overleeft.

"Oei, ga je dat echt doen met een kleintje?" hoor je vaak als je enthousiast vertelt over je reisplannen. Geen zorgen, want op reis gaan met een baby wordt een fluitje van een cent met deze tips!

Ik vind het heerlijk om in de winter even op te laden met een zonvakantie. Maar afgelopen jaar was het even anders, want ik zou begin december bevallen en dan kun je toch niet met een drie maanden jonge baby zo’n verre reis maken? tenminste, dat was wat ik vaak hoorde als ik ons plan vertelde om begin maart met familie en vrienden naar Curaçao op vakantie te gaan. "En de baby dan?" Die gaat natuurlijk mee!

 

Op naar het paradijs! Er is maar 1 probleempje...

Ik zag mijzelf al helemaal, samen met manlief en baby Marlon, onder de palmbomen op een strandbedje liggen met het uitzicht op een azuurblauwe zee, een stapel magazines en een cocktail. Lekker even niksen, alle tijd met elkaar en bijkomen van de hectische eerste maanden met een kleintje. Maar ja, om in dit paradijs te komen moesten we eerst elf uur vliegen met een baby

Ik zeg je eerlijk dat ik hier wel een beetje tegenop zag in de laatste week voor vertrek. Want niemand zit natuurlijk op een gillende baby on board te wachten. Maar gelukkig zijn beide vliegreizen perfect verlopen en was Marlon de liefste baby die we maar konden wensen.

tip: Op Schiphol heb je mooie nieuwe babycare ruimtes waar je kunt verschonen en voeden. Echt prima geregeld!

 

Tips om te vliegen met een baby 

Kinderwagen inpakken en inchecken

Wij moesten onze kinderwagen al bij het inchecken van de bagage inleveren en dit wordt dan via ‘odd size baggage’ in het vliegtuig geladen. Zorg dat je de wagen goed inpakt tegen stoten of beschadigen, want er wordt meestal niet zo zorgvuldig mee om gegaan. Je hebt speciale kinderwagenzakken die je wagen goed beschermen. Zelf hadden we de kinderwagenbak in een joekel van een vuilniszak verpakt en het onderstel met banden vastgemaakt. Toen we de kinderwagen hadden afgeleverd, hebben we Marlon in de draagzak gedragen. Je mag overigens wel een paraplu buggy of een maxicosi op een kinderwagenonderstel tot de gate meenemen en die wordt dan, voordat je in het vliegtuig stapt, ingeladen. Maar vraag het voor de zekerheid altijd even na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan op Schiphol.

 

Lees ook: vliegen met een peuter

 

Babyvoeding op vliegtuig

Babyvoeding mag je gewoon meenemen in de handbagage, maar er zijn wel een aantal regels aan verbonden, die ook per maatschappij kunnen verschillen. Lees hier alles over babyvoeding in het vliegtuig.

Extra stoel als kinderbedje

Op de heenreis hadden wij de mogelijkheid om een extra stoel voor een klein bedrag bij te boeken. Echt ideaal, want niet iedere vliegmaatschappij heeft babybedjes aan boord. We maakten op de stoel tussen ons in een bedje en Marlon kon daar heerlijk slapen. Op de terugreis hadden we deze mogelijkheid niet, maar toen heb ik meteen bij het instappen gevraagd of er nog plekken vrij waren op de vlucht en of ze dan aan ons wilde denken, zodat de baby lekker kon slapen.

"Happy baby on board betekent natuurlijk ook happy crew en happy medepassagiers, dus een extra stoel werd dan ook binnen no-time geregeld." 

Speen geven tegen oorpijn bij het opstijgen

Bij het opstijgen en landen kun je een speen geven of voeden, zodat je baby geen last krijgen van oorpijn. Voor de zekerheid had ik een uur voordat we vertrokken een zetpil voor baby’s gegeven in het geval dat hij wel last zou krijgen.

Laat je omgeving helpen

Het was ideaal dat we samen met familie en vrienden reisden, zodat ook wij af en toe onze handen even vrij hadden. Van te voren had ik voor iedereen een klein pakketje gemaakt voor in zijn/haar handbagage (dit had ik van te voren overlegt hoor) met een paar luiers, een rompertje, een hydrofiele doek en een spuugdoek. Zo konden we hier toch een hele lading van meenemen en scheelde dit weer in de koffers.

 

Tips om je baby te beschermen tegen de warmte op vakantie

Een baby en warmte is een dingetje, want ook in de schaduw kan het voor een kleintje nog steeds warm zijn. Naast dat je goed moet smeren met minimaal factor 50 voor baby’s, en je baby nooit in de volle zon moet leggen, heb ik nog een paar praktische tips waar wij veel aan hebben gehad!

IJs in hydrofiele doek

Om zijn warmte toch een beetje kwijt te kunnen raken, deden we, op aanraden van een local daar, ijs in een hydrofiele doek of theedoek en legde die dan tegen Marlon aan. Je zag meteen dat hij het heerlijk vond en hierdoor viel hij ook snel in slaap. 

Klittenbad voor babyzonnebril

We hadden een babyzonnebril van het merk Baby Banz mee, want Marlon moest niks van die fijne zonnestralen hebben. Met klittenband maak je deze bril vast om het hoofdje, echt ideaal.

Oordopjes voor een baby

Op een eiland staat altijd wind en we merkten dat Marlon daar heel onrustig van werd en dan niet in slaap viel. Op reis vind ik het altijd handig om een setje Ohropax mee te nemen voor mijzelf, maar nu knipte ik deze in vieren en maakte ik er kleine babyoordopjes. Voorzichtig inbrengen en zo kon hij heerlijk rustig slapen in de kinderwagen op het strand.

 

Baby beschermen tegen muggen

Neem een klamboe mee voor over het campingbedje, zodat ze niet worden geprikt door muggen of andere ongedierte. Ook een stukje vitrage met knijpers of een klamboe voor over de kinderwagen is aan te raden, vooral na zonsondergang. Je hebt speciale, huidvriendelijke, muggenzalf voor baby’s mochten ze toch gestoken worden.

Ander ritme op vakantie

Thuis hadden we net een beetje ritme en regelmaat gecreëerd, maar dat was door het tijdsverschil ineens weg, oeps. Marlon had bedacht dat hij ’s nachts gewoon drie keer wilde drinken en dan ook ineens heel veel, terwijl hij overdag amper dronk. Go with the flow! Gelukkig hadden we thuis weer snel het ‘gewone’ ritme te pakken en zelfs nog een beter ritme dan daarvoor ;-). Het is handig dat jonge baby’s nog snel kunnen schakelen en makkelijk in een nieuw ritme kunnen komen. Hoe ouder ze worden, hoe lastiger dit natuurlijk wordt.

Genoeg drinken tegen uitdrogen

Om te zorgen dat je baby niet uitdroogt, kun je af en toe een beetje water (niet uit de kraan) geven en regelmatig de borst of fles aanbieden. Wij hadden, op aanraden van het consultatiebureau, O.R.S. voor baby’s meegenomen.

Met baby en kleine kinderen op vakantie? Doen! 

We hebben na tijdens deze reis veel geleerd. Mocht je ook het plan hebben om ver op vakantie te gaan, dan hoop ik dat ik je na het lezen van deze column over de streep heb getrokken, want ik kan het echt iedereen aanraden. Lekker even relaxen en nog meer genieten van je kleintje met elkaar. Ik kan er weer tegenaan en kan niet wachten tot de zomer in Nederland begint! 

Amanda Schaak

Door

04 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.