Verbazing en verwondering

Verbazing en verwondering

Een zwangerschap is vaak onbegrijpelijk, fantastisch en ook fascinerend. Iedere dag is bijzonder en Karolina vindt het leuk daar even bij stil te staan.

Sinds ik zelf voor de eerste keer zwanger werd, houdt mijn fascinatie met de zwangerschap niet op. Dag na dag gebeuren er wonderen in je buik waar je nauwelijks besef van hebt en aan het einde vindt het grootste wonder plaats: een nieuw mens op deze wereld.

1. VAN  CELLEN NAAR MENSJE

Kan je je dit voorstellen? Binnen ca. 280 dagen ontstaat er uit een eitje en spermacel een nieuw mensje. In het begin loopt de ontwikkeling helemaal volgens een strikt schema. Dit schema is zo strikt dat je verloskundige nauwkeurig kan bepalen hoe ver je bent met 2 echo’s en het meten van de groei van je baby. Bijzonder he?

2. OPEENS KLOPT HET HARTJE

Eigenlijk vanuit bijna niets begint het hartje te kloppen als je maar 6 weken zwanger bent. Het is nog niet zo’n ingewikkeld hart als jij zelf hebt, maar hij doet zijn werk wel. Dit is een van de belangrijkste mijlpalen in je zwangerschap. Veel vrouwen, waaronder ikzelf, zijn heel erg onder de indruk van dat piepkleine kloppende hartje op een echo.

3. En dan, de baby beweegt

Je baby gaat ineens bewegen als je 9 weken zwanger bent! En ook eigenlijk vanuit bijna niks… De spieren beginnen te groeien en je baby beweegt. Het is niet bewust. Hij kan het niet eens zelf voelen want daarvoor is een tastzin nodig. Jij moet nog een paar weken wachten voor je je baby kan voelen bewegen. Maar wat een wonder is dat! Opeens en uit het niets voel je het - de baby beweegt. Dat gebeurt vaak rond de 18… 20 weken als dit je eerste kindje is. In het derde trimester gaan deze bewegingen je gerust stellen, het voelt bijna magisch.

4. DE BEVALLING IS EEN TOPPRESTATIE

Sommigen vergelijken een bevalling met een marathon lopen. Dit zijn beide topprestaties van je lijf maar er is één heel groot verschil. Je gaat trainen voor een marathon en een bevalling, die doe je gewoon. En dat is best een wonder. Een barende vrouw is zo “high” op hormonen en pijn dat ze tot haar uiterste gaat. Pas de volgende dag na je bevalling ga je merken hoe hard je gisteren gewerkt hebt. Ooooh de spierpijn! Maar als je dan naar hem kijkt, ben je dat zo weer vergeten. 

5. Een wonderlijk klepje

Een heel bijzonder wonder dat bij een zwangerschap hoort, is het moment dat je baby zelfstandig begint te ademen. Dan is het kunstje klaar. Een paar momenten eerder gebeurt er ook iets wat je helemaal niet kan zien maar wat zeer belangrijk is - een klepje gaat dicht. Er zit zo’n klepje tussen de hartkamers in het hartje van je baby. Tijdens de zwangerschap is het open omdat je baby niet zelfstandig ademt. Hij krijgt zuurstof door de placenta, dan hoeven zijn longetjes het werk niet te doen. Maar als er geen placenta meer is… gaat het klepje dicht en gaan de longen voor zuurstof zorgen. Briljant!

Na de bevalling komen er nog zoveel meer wonderen want je baby moet nog zo veel leren - maar dat is iets voor een ander blog. Nog wel een laatste tip: Wil je je zwangerschap op een mooie manier vastleggen zodat je er van kunt blijven genieten? Dan zijn deze 10 ideeën om je zwangerschap nooit te vergeten iets voor jou.

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.