Drie keer zoveel geluk?

Drie keer zoveel geluk?

Onlangs kwam ik een artikel tegen. Over kinderen en geluk. Nou ja, om wat specifieker te zijn, over hoe gelukkig de ouders van deze kinderen waren. Dit bleek afhankelijk van het geslacht en de hoeveelheid kinderen.

Zoals je weet prijs ik mij gelukkig met mijn drie kleine meisjes. Peter ook. En dat maakt ons samen heel gelukkig met hen! Maar na een paar regels van het artikel word ik gelijk op mijn plek gezet. Ouders met twee dochters zijn het gelukkigst.

Ojee, beter twee?

Uit alle gezinsvariaties blijken twee meisjes voor het meest harmonieuze gezinsleven te zorgen. Het hebben van vier dochters leidt echter niet tot een vreugdevoller gezinsleven, zegt het artikel. Ojee, dan zal dat met drie ook wel niet zijn, vrees ik meteen. Ik lees snel verder.

Hoe meer dochters hoe meer druk

Uit onderzoek onder meer dan 2.000 ouders van kinderen onder de 16 jaar blijkt dat twee dochters het minst vechten, lief met elkaar spelen en een plezier zijn om in de buurt te hebben. Ouders met vier dochters kwamen het slechtst uit het onderzoek en eindigden op plaats 12. Zij ervaren het opvoeden van vier dochters, die geregeld ruziën en weten hoe ze elkaar op stang kunnen jagen, als een grote druk.

Meisjes, meisjes, meisjes

Naast wat harentrekkerij en over elkaar heen kruipen valt het geruzie hier nu verder nog mee. Als de een wat afpakt van de ander, pak je toch ook weer gewoon wat anders terug? Niks aan de hand. Maar ik kan me zeker voorstellen dat ook hier het geruzie straks ons huis niet overslaat. En tja, meisjes.. Ondanks dat ze heel schattig kunnen zijn, zitten er vaak ook pittige karaktertjes aan vast. Zo ook aan die van ons.

Impact

We verwachtten dat gezinnen met twee, drie of vier zoons uit het onderzoek zouden komen als de moeilijkste combinaties van kinderen, vanwege hun energieke en vaak onstuimige persoonlijkheden. Maar in feite blijkt dat het verdubbelen van twee naar vier dochters veel meer impact heeft op ouders dan het verdubbelen van het aantal zoons, zo sluit het artikel af.

Nummero 6

Ik vraag me af op welke plaats ik met drie dochters zou eindigen op de geluksladder van het onderzoek. Dat vind ik nergens terug. Ik schat met bovenstaande gegevens in dat we genoegen moeten nemen met een gemiddeld plaatsje op nummero 6. Zou mijn geluk met een dochter minder dan echt zo´n stuk groter zijn?

Heel toevallig

Al mijn vriendinnen hier in de buurt hebben alleen maar dochters. Of het nou aan de lucht, het water, of wat dan ook ligt.. Het is bovenal heel gezellig en toevallig. En ja, ik moet eerlijk bekennen, ze zien er allemaal gelukkig uit. Maar om nou te zeggen dat mijn andere vriendinnen, including me, daarmee ongelukkiger zijn (of lijken)?

OK, ik geef het toe

Wat ik wel bijna zeker weet is dat ouders van meer dan twee kinderen sowieso vaker moe zijn. Want hoe meer kinderen, hoe minder slaap.. Ik kan me ook goed voorstellen dat je daardoor wel eens sneller moppert op je partner, of op de kids, de hond, buurman of wat dan ook. Ok, soms iets minder gezellig dus. Minder tijd is ook een minder schoon huis. Tja.. En minder werk (of blijven werken, maar veel kinderopvang betalen) betekent minder geld voor leuke uitstapjes, hippe outfits of af en toe een bezoekje aan de kapper. Ok, ik geef toe, ik spreek uit ervaring.. Is dat wat naast het geslacht, twee kinderen misschien ook het meest ideaal en dus gelukkiger maakt?

De moed zakt me even in de schoenen

Ineens heb ik visioenen van drie krijsende, de trap op stampende meiden (boos omdat ze elkaars kleren lenen maar nooit terug geven), die elkaar met precies de juiste opmerkingen op de kast weten te jagen, die verhitte discussies voeren over wie het langst, knapst en slimst is, die dagenlang de badkamer bezet houden (en natuurlijk niet voor je zus opendoen die haast heeft), die allemaal niet naar school willen omdat ze echt niets hebben om aan te trekken en ga zo maar door. Hellup!

Gelukkig roept de plicht alweer snel. Bedtijd!!

Maar daar kan niks tegenop

De volgende morgen zijn de ergste gedachten weer naar de achtergrond geraakt. Geen nachtmerries gehad. Poeh! Na een zoveelste net te korte nacht stap ik de slaapkamer van onze meisjes binnen. Gevolgd door dat immens overweldigende gevoel.

Echt waar. Het maakt me niet uit hoe erg het allemaal wordt, ik voel me op dit moment de gelukkigste mama op aarde! Daar kan geen tegensprekend onderzoek tegenop!

Ruth

Ruth van den Dool

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.