Moederskindje

Moederskindje

Het lijkt af en toe of Ruben echt aan mij vastgeplakt zit. Is dit een fase of is hij een moederskindje?

Ruben, bijna 2 jaar oud, is het liefst de hele dag in mijn nabijheid. Samen spelletjes doen, boekjes lezen, helpen met het inruimen van de vaatwasser... You name it en Ruben is erbij. Ik vind het heerlijk om mijn kind zoveel in mijn buurt te hebben, maar voor manlief S is het soms wat minder leuk. Want hoe voel je je als papa als je kind per se door mama opgetild wil worden?

Moederskindje?

Tijd om eens op internet te kijken wat ik kan vinden over moederskindjes. Het blijkt veel vaker voor te komen dat kinderen, al dan niet tijdelijk, een bepaalde voorkeur voor één van beide ouders ontwikkelen. De voorkeur kan ontstaan doordat één van de ouders vaker bij het kind is of omdat de ouders beiden een hele andere manier hebben om het kind te benaderen. Soms is de situatie ook gewoon zoals 'ie is en is er geen duidelijke oorzaak te noemen.

Papa is op reis

Nou, hier herken ik me wel in. S is wekelijks voor zijn werk op reis waardoor hij er niet altijd voor Ruben kan zijn. Ruben en ik hebben het hartstikke gezellig samen thuis, maar zo lijkt het er toch op dat Ruben zijn papa wel degelijk mist en daarom misschien nog meer op mij leunt, want ik ben er immers wel. In de tijd dat we samen thuis zijn, is hij zo op mij gericht dat het later weer lastig lijkt te zijn voor hem om dat los te laten. 

jaloers

Als S wel thuis is, vertoont Ruben de eerste dagen na zijn thuiskomst vaak jaloers gedrag. S mag mij bijvoorbeeld geen kus geven of even een arm om mij heen slaan. "Nee papa, mama mij!", zegt hij dan. Aan de ene kant heel schattig en moeten we er ook wel om lachen, maar ook minder leuk omdat Ruben vaak alleen mijn aandacht accepteert. Zijn vader mag hem bijvoorbeeld niet optillen of even een knuffel geven. Na een paar dagen trekt dit gedrag gelukkig bij en zijn ze weer de beste maatjes. 

Fase

Tja, ik denk dat het gewoon een fase is waar iedere ouder vroeg of laat wel mee te maken krijgt. Het zal ook wel vanzelf weer overgaan. Tot die tijd kroel ik lekker veel met mijn kind en genieten we hiervan. En is papa thuis? Dan genieten we gewoon dubbel!

Lisette Kaptein

Door

16 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.