Surprisestress

Surprisestress

Surprisestress? Voor een meisje op de basisschool? Ruth wist niet wat ze zag toen ze de Whatsapp-SOS van een vriendin las.

Geschokt lees ik de appjes van een goede vriendin nog eens door. ‘Ruth help, weet jij misschien nog een leuk idee voor een surprise? Voor een meisje dat erg van dieren houdt’. Ik opper een paar ideeën.

Een beetje zoals deze

Vervolgens ploppen er alweer nieuwe berichtjes op. Foto’s met voorbeelden ‘Een beetje zoals deze’. Ik vraag wie deze voorbeelden gemaakt heeft, want kinderachtig zijn ze zeker niet. Het blijken de surprises van andere kinderen in de klas. Ze heeft ze doorgestuurd gekregen van andere moeders. ‘Hier kan ik toch nooit tegenop?’ schrijft ze. Ik vraag verbaasd en direct ‘Jij??’.

Stilzwijgende concurrentiestrijd

Blijkbaar loop ik ontzettend achter. Het maken van een surprise is tegenwoordig geen kinderspel meer. Hij blijkt aan allerlei voorwaarden te moeten voldoen. En er blijkt inmiddels een echte, stilzwijgende concurrentiestrijd gaande.

Handel in surprises

Alleen de ware, kleine knutselaar maakt nog wel eens iets zelf, maar over het algemeen zit papa of mama ’s avonds tot laat te knippen en plakken. ‘Ja, of ze bestellen gewoon iets via internet hoor’. Nee, echt? Ik weet niet wat ik hoor. Maar als ik om me heen navraag doe blijkt er daadwerkelijk een ware handel in Sinterklaas surprises te bestaan.

Knutselfase

Als kind vond ik de hele Sinterklaastijd magisch. De intocht, je schoen mogen zetten, de spanning en pakjesavond. Wat vond ik het vreselijk dat ik op een gegeven moment uit deze droom geholpen werd. Het moest, want dat jaar moest ook ik aan de surprise op school. Ik vond het dubbel, maar genoot uiteindelijk enorm van deze knutselfase de jaren daarna.

Geheimen rond 5 december

Wederom word ik een beetje uit mijn droom geholpen. Het gaat nu blijkbaar om andere dingen dan het lekker bezig zijn, de spanning en geheimen rondom 5 december. Maar welke kinderen zullen dat begrijpen? En dat mama of papa toch liever zelf iets maakt.

Pakjesavond

Mijn dochters zijn nu nog te jong om te geloven. Pakjesavond staat hier op de agenda voor volgend jaar. Surprises maken is dus nog helemaal niet aan de orde. En ook al zou ik dit soort rare taferelen graag doorbreken, ’t is goed om te weten hoe het inmiddels werkt.

Even oefenen

Gelukkig hebben we nog een paar jaar om te oefenen met knippen en plakken. Onze meisjes voorbereiden op het echte werk! Surprisestress? Ik hoop dat ik me te zijner tijd niet zo gek laat maken en mijn meisjes blij kan laten zijn met hun eigen werk. En ik ook.

Ruth van den Dool

Door

03 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.