Je kind zindelijk krijgen, hoe doe je dat?

Zindelijk maken gaat niet in één keer, daar moet je geduld voor hebben. Lees hier alles over de zindelijkheidstraining!

Geen gedoe meer met luiers. Je wilt je kind zindelijk krijgen, maar hoe gaat dat dan? Je zet je kind op de pot en klaar? Dat zou je misschien denken, maar is het wel zo simpel? En hoe en wanneer kan je het beste met zindelijkheidstraining beginnen?

Oké, zindelijkheids'training' klinkt toch wel een beetje alsof je iets probeert te forceren. En dat is zeker niet de bedoeling! Zindelijk worden doen kinderen pas wanneer ze er echt zelf aan toe zijn. Een kind dat nog niet wil toch op een potje zetten werkt juist averechts en leidt vaak tot een zinloze machtsstrijd.

Wanneer beginnen?

Pas als een kind 1,5 jaar is, heeft hij of zij voldoende controle over de sluitspieren om plas en ontlasting op te kunnen houden. Dan duurt het vaak nog wel een jaar tot anderhalf jaar, totdat kinderen snappen dat er een verband is tussen het ontspannen van hun sluitspieren en het feit dat er dan plas of ontlasting uit hun lichaam komt.

Waar moet je op letten?

Voordat je peuter zindelijk wordt, moet je goed met elkaar kunnen communiceren. Als je kind niet duidelijk kan maken wanneer hij naar de wc moet, heeft zindelijkheidstraining niet zo veel zin. Wat je ook in de gaten moet houden is of je kind de luier ongeveer 2 uur achter elkaar droog weet te houden en interesse krijgt in poep en plas. Sommige kinderen zullen bijvoorbeeld ineens ophouden met spelen of zelfs in een hoekje staan als ze merken dat ze in hun luier plassen of poepen.

Hoe begin je met je kind zindelijk krijgen?

Is je peuter helemaal klaar voor het 'grote werk', ga dan rustig kennismaken met het potje of de wc. Vraag meerdere keren per dag of je kindje moet plassen of zet hem op het potje als je ziet dat hij staat te wiebelen of naar zijn kruis grijpt. Het is ook handig om je kind een uur na het drinken of bijvoorbeeld vlak voor het in bad gaan even naar de wc te laten gaan. Daarnaast kan het soms ook helpen om je peuter mee te nemen als je zelf naar de wc gaat, want kinderen imiteren graag.

Doe dit niet

Natuurlijk wil je dat je kind snel zindelijk wordt en daarbij probeer je dan ook van alles, maar hiermee kan je ook de fout in gaan. Je kan je kind bijvoorbeeld te lang op het potje of de wc laten zitten. Als er na vijf minuten niets gebeurd, probeer het dan later gewoon nog een keer. Zo voorkom je dat je peuter een hekel krijgt aan het potje. Zet je er te veel druk achter, dan zal een kind zich gaan verzetten. Zindelijk worden is dan ineens een stuk verder weg!

Geen luier meer

Heb je de luier van je peuter ingewisseld voor een onderbroekje, laat de luier dan ook uit. Hoe consequenter je bent, hoe sneller je peuter zindelijk wordt. Problemen met zindelijkheid ontstaan vaak doordat ouders hun kind in lastige situaties toch weer een luier om doen. Natuurlijk is het vervelend als je midden in de supermarkt ineens hoort 'mama plassen?'. Toch zit er niks anders op dan op zo’n moment even een wc te zoeken.

Geef complimenten

Het is belangrijk dat je peuter weet hoe normaal het is om naar de wc te gaan. Word daarom niet boos als het plassen op het potje niet is gelukt of wanneer er iets misgaat. Het is belangrijk dat je je peuter prijst als hij plast of poept op het potje. Rustig zeggen dat je kindje het prima heeft gedaan, of een kleine sticker op een speciaal gemaakte ‘Op-het-potje-kaart’, is meer dan genoeg.

Zindelijkheidstraining voor de nacht

Vertrouw je er nog niet op dat je kindje het in de nacht ook droog houdt, maak je geen zorgen. Kinderen worden over het algemeen eerst overdag zindelijk en dan pas ’s nachts. Je kan je peuter zonder luier laten slapen, als hij een paar nachten achter elkaar ’s ochtends een droge luier heeft. Daarnaast helpt het ook door je peuter ’s avonds als je zelf naar bed gaat even op de wc te zetten. Heb je toch een ongelukje? Kan gebeuren, en het is heel belangrijk dat je laat merken dat het niet erg is. 

Je kind zindelijk krijgen: tips

Het zindelijk maken van je peuter vergt wat tijd en natuurlijk ook een goede aanpak, daarom hebben we een aantal tips om het zindelijk worden makkelijker te maken.

  • Help je peuter het verschil tussen nat en droog te leren. Dat kan je doen door bijvoorbeeld natte en droge zaken te laten benoemen.
  • Leer je peuter woorden aan als 'nat' en 'moet plassen' aan zodat je een duidelijk signaal krijgt als je samen naar de wc moet gaan.
  • Zet je peuter pas om de zoveel tijd sowieso kort op het potje of stel het in ieder geval voor. Herhaal dit op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld na iedere maaltijd en voor het slapengaan.
  • Zorg voor een geschikt potje! Een goed potje biedt voldoende steun aan de rug en aan de voeten van je kindje.
  • Het is goed om regelmatig aan je kind te vragen of hij of zij moet plassen. Zo leert je peuter bewuster om te gaan met het gevoel van een volle blaas.
  • Rustig de tijd geven! Het is belangrijk je peuter rustig de tijd te geven om te plassen.

Bronnen: Babycentre, Spelendzindelijk, Zindelijkheidstraining, Pampers.

Door

21 juli 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.