Gezonde snacks tijdens je zwangerschap

Gezonde snacks tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is er voldoende keuze uit gezonde hartige snacks. Wij zochten een paar lekkere combinaties voor je uit.

Gezonde snacks tijdens je zwangerschap zijn een must. Maar wat is nu echt gezond en in welke snacks zitten weinig calorieën? En oh ja, ze moeten natuurlijk ook nog lekker zijn. Wij hebben een aantal hartige tussendoortjes voor je verzameld die gezonde vervangers zijn voor chips en pretzels. 

Gezonde snacks zijn er in overvloed, maar welke kun je nu eten als je zwanger bent? En een snack is toch al snel te veel calorieën. Hieronder staan een aantal hartige snacks die bijna allemaal rond de 200 calorieën zijn. Deze snacks zijn daarnaast prima geschikt om eetbuien tegen te gaan die je bijvoorbeeld krijgt vanwege een zouttekort.

Gezonde snacks tijdens je zwangerschap

1. Wasacracker met Hüttenkäse

Dit recept helpt je om aan je zoutbehoefte te voldoen zonder dat je die zak chips open hoeft te trekken. Twee stuks volkoren crackers met ongeveer 6 theelepels Hüttenkäse en een stukje paprika is een lekker tussendoortje dat ongeveer 166 calorieën is. Eventueel kun je nog een klein beetje zeezout toevoegen voor extra smaak.

2. Humus met gemengde groenten

Dit gezonde tussendoortje is eenvoudig te maken door vier eetlepels humus met gemengde groenten (zoals bleekselderij, komkommer of wortel) te mengen. Een of twee volkoren soepstengels om mee te dippen en je hebt een lekkere snack van ongeveer 190 calorieën.

3. Watermeloen met fetakaas en balsamicoazijn

Erg lekker op een zomerse dag als de temperaturen oplopen, en als je fan bent van feta in je salade zal je deze snack zeker waarderen. Neem 1 mok gevuld met watermeloen, 1/4 mok fetakaas en mix die door elkaar. Vervolgens bestrooien met 2 theelepels balsamicoazijn en je snack van 165 calorieën is klaar.

4. Volkoren boterham met kip en kaas

Neem voor deze klassieker een volkoren boterham en beleg deze met twee plakken gerookte kip. Doe bovenop nog een plak pittige kaas en smeer daar een royale laag mosterd op. Om deze heerlijke sandwich af te maken kun je nog wat kiemgroenten toevoegen. In totaal maar 210 calorieën. Een visliefhebber? Dan kun je de kip vervangen door vis. Let er wel op welke vissoorten je gebruikt: het Voedingscentrum raad bijvoorbeeld af kant-en-klare gerookte vis (gerookte zalm, paling) te eten. Vette vis als makreel en haring mag wel, mits beperkt (twee keer per week).

5. Groene sojabonen met zeezout

Erg simpel om te maken en goed voor de hersenen. Een kop gestoomde sojabonen gecombineerd met een snufje zeezout zorgt voor een vol gevoel zonder je hersenen te vertragen. Deze snack heeft twee keer zo veel proteïnen als een groot ei. In totaal ongeveer 190 calorieën.

6. VOLKOREN TOAST MET ROOMKAAS EN BANAAN

Misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar daarom niet minder lekker! Beleg een volkoren boterham met magere roomkaas en leg daar schijfjes banaan op. Een snack van 250 calorieën die zeker je honger kan stillen.

7. Augurken met cheddar kaas

Combineer 30 gram cheddar kaas met 2 augurken. Deze combi is ongeveer 160 calorieën en zit bomvol zout en calcium. Om de snack compleet te maken kun je de kaas en augurken combineren met een wasacracker, hoewel je dan wel boven de 200 calorieën komt.

8. Crackers met tonijn en halvanaise

Zes kleine meergranen crackers kun je beleggen met een half blikje tonijn gemengd met halvanaise. Met kappertjes en dungesneden schijfjes rode ui maak je deze gezonde snack van 205 calorieën af.

9. Volkoren crackers met gemixte olijventapenade

Met deze snack van 200 calorieën heb je weer een interessant tussendoortje tijdens de zwangerschap. De gezonde vetten in de olijven geven je een voldaan gevoel en helpen je in je zoutbehoefte te voorzien.

10. Speltcracker met geitenkaas en avocado

Spelt en avocado kunnen natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Beide ingrediënten zijn ontzettend gezond en het is een hele hap, erg handig als je een eetbui hebt. Beleg de speltcracker met geitenkaas en lepel er een halve avocado overheen. Een klein beetje peper en zout en je gezonde tussendoortje van zo'n 270 calorieën is klaar om gegeten te worden. En nog een leuk weetje: een avocado bevat meer vitaminen dan twee stuks fruit!

11. Salade met radijs

Heb je op je werk tijd om een salade klaar te maken? Dan is dit een heerlijke optie en bovendien gezond. Maak deze salade met waterkers, radijs en citroen. Een lekker luchtig tussendoortje.

Tips

En, al trek gekregen? Of vraag je je nu af wat je voor je ontbijt kunt eten? In 6 gezonde ontbijt ideetjes geven we je inspiratie voor een frisse start van de dag. Heb je zelf nog tips voor gezonde hartige snacks? Laat een bericht achter en help andere aanstaande moeders om inspiratie op te doen.

Bronnen: Voedingscentrum, Shape, Gezondheidsnet.

Daisy van Schaijik

Door

11 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.