Een zelfgemaakt fotoboek is een MUST!

Een zelfgemaakt fotoboek is een MUST!

Het eerste jaar van je baby, of die leuke gezinsvakantie... bijzondere momenten vergeet je nooit meer als je er een mooi fotoboek van maakt! Ik test het fotoboekenprogramma van Pixum en vertel je hoe dat bevalt.

Van alle vakanties maakte ik al een fotoboek, nu dochter Lonne er is maak ik speciaal voor haar ook elk jaar een boek. Ze is nog maar twee, maar vindt het nu al superleuk om alle fotoboeken uit de kast te halen en iedereen aan te wijzen die ze herkent. En ik vind het leuk dat de herinneringen zo nog jarenlang bij ons blijven!

In april gingen we met zijn drietjes een weekje naar Lissabon. Inmiddels is het herfst en ben ik er nog niet aan toegekomen daar een fotoboek van te maken. Met een baby op komst ben ik in de avonduurtjes drukker geweest met speuren naar leuke babykameraccessoires dan met het maken van een fotoboek. Zonde, want ik heb zoveel leuke foto's gemaakt! 

Pixum fotoboek

Precies op het juiste moment vroeg fotoboekenproducent Pixum of we het leuk vonden om met hun programma een fotoboek te maken. Nou, kom maar op! Ik heb nog nooit een album met Pixum gemaakt, maar volgens de AD fotoboekentest komt dit programma het beste uit de test. En het leuke is: we mogen jou een kortingscode geven. Lees gauw verder! 

Al die keuzes!

Je kunt kiezen uit 9 formaten, kiezen voor een soft cover of hard cover met fotokaft én er zijn maar liefst 5 papiersoorten waar je uit kan kiezen. Ik heb een beetje keuzestress maar ga uiteindelijk voor zijdeglans fotopapier. Als je je later bedenkt, kun je dit nog gewoon aanpassen. 

Navigatie van de Pixum software

Ik weet nog dat toen ik de eerste keer een fotoboek maakte, ik op het punt stond om mijn foto's maar gewoon af te drukken en ouderwets in te plakken. Je moet zo'n programma echt even onder de knie krijgen en ontdekken waar alle functies zitten. Zeker de eerste keer moet je er de tijd voor nemen en niet in een of twee avondjes een boek af willen hebben.

Benieuwd hoe lang ik er over deed om dit boek te maken? Ik verklap het onderaan!

Help! 

Omdat ik nog nooit met Pixum gewerkt heb, moet ik ook even wennen. Op zich heb ik snel in de gaten waar en hoe ik foto's en tekst kan invoegen, hoe ik de foto's uitlijn en centreer. Het enige dat me even frustreert is dat het lang duurt voor ik snap hoe ik een foto kan oppakken en verslepen. Ik mail zelfs de helpdesk maar kom er voor ik antwoord heb al uit met een handige collega. (Het is niet zo moeilijk: als je met je muis op de rand van de foto gaat staan, kun je hem verslepen. Je kunt ook de pijltjes op je toetsenbord gebruiken). Het zijn handigheidjes die je even onder de knie moet krijgen.

Wat ik fijn vind aan de Pixum software

 • Voor je een foto invoegt, kun je 'm even groot (écht groot!) openen zodat je kunt zien of dit de goede foto is - of dat die foto die je 3 seconden later maakte toch scherper is.
 • Er zijn standaard heel veel leuke lettertypes beschikbaar
 • Het programma werkt snel, zonder haperen of lang laden van pagina's, foto's of features. Dat heb ik zeker wel eens anders meegemaakt!
 • Er zijn heel veel achtergrondjes, van rustige egale kleuren tot leuke printjes. Fijn: je kunt je favorieten opslaan.
 • Met een druk op de spatieknop verander je de layout van een bladzijde, best handig! 
 • Je kunt het boek automatisch vullen (wat ik eigenlijk nooit doe, ik vind het veel leuker om zelf te kiezen welke foto ik paginagroot wil en welke ik juist leuk vind met zijn vieren bij elkaar). Zelf vullen kan gelukkig ook gewoon! 
 • Je rechtermuisknop is je beste vriend; daarmee kun je zoveel! Als je een foto wilt roteren voor een wat speelsere layout, doe je dat gewoon door met je muis de foto de juiste kant op te draaien. Je hoeft niet eerst een functie in het menu te selecteren. 

Minder fijn:

 • Je kunt extra pagina's toevoegen, maar dit gaat gelijk per 8. Ik had graag twee of vier extra pagina's toegevoegd, maar had niet genoeg foto's (en geen zin om met de opmaak te schuiven) om tot 8 extra pagina's te komen.
 • De foto's die ik heb ingevoegd lijken op de overzichtspagina niet helemaal scherp te zijn. Maar als ik ze vanaf de pagina open, zijn ze dat wel gewoon. Dus hopelijk zijn ze straks in het boek ook wel echt scherp. 
 • Er zijn niet zoveel fotokaders
 • Cliparts gebruik ik niet zoveel omdat ik ze meestal grafisch niet mooi genoeg vind. Ook bij Pixum vind ik er maar twee of drie wel leuk, de rest niet. Maar ach, het gaat om de foto's toch...  

Het resultaat!

Na een kleine week ligt het boek op de deurmat. Het eerste wat ik denk als ik het boek uitpak: wat een mooie kleuren! Ik ben echt heel, heel tevreden over de kwaliteit van het boek. De foto's komen mooi uit en zijn scherp, yay! En de achtergrondjes zijn subtiel en leiden niet af. Ik ben blij!

Pixum 20% kortingscode en winactie!

Enne, dit boek maken kostte mij precies één middag. Niet gek toch? Wil jij ook een mooi fotoboek van jullie vakantie maken? We mogen onze volgers een leuke korting geven en aan één geluksvogel een fotoboek ter waarde van €80,- weggeven. 

**De winnaar heeft inmiddels van ons bericht gehad. Gefeliciteerd Charlotte (@icharlotte_t), veel plezier met het maken van jouw eigen fotoboek!**

Met de kortingscode MINIME-PIXUM krijg je 20% korting op een Pixum fotoboek naar keuze. De code is geldig tot 31-12-2017. De kortingscode vul je helemaal op het laatst in wanneer je het boek gaat bestellen en de betalingsmethode kiest.

Pixum fotoboek twv €80,- WINNEN?! 

 • Geef jouw mooiste Instagramfoto die zeker een plaatsje in jouw fotoboek krijgt de hashtag #minimepixumfotoboek. Let op: je profiel moet openbaar zijn zodat wij deze foto ook daadwerkelijk kunnen zien. 

 

Dit artikel is een samenwerking met Pixum.

Rosanne Buitendijk

Door

04 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.