Kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap: waarom dat nodig is

Heb je het al gehoord? De Gezondheidsraad heeft het advies uitgebracht om een kinkhoestvaccinatie te geven aan zwangere vrouwen.

Een kinkhoestvaccinatie tijdens je zwangerschap zorgt er voor dat je zelf beschermd bent tegen kinkhoest en dat je niet je eigen kind kunt besmetten. 

wat is kinkhoest nou precies?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het lijkt in het begin op een gewone verkoudheid. Bij pasgeboren baby's kan kinkhoest ernstig verlopen. Er is kans op ademnood, stuipen of een hersenbeschadiging. Elk jaar worden er zo'n 120 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Door zwangere vrouwen al te vaccineren kan dit aantal een stuk lager worden.

Kinkhoestvaccin

Tegenwoordig worden de meeste kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Je kind krijgt de vaccinaties bij twee, drie, vier en elf maanden. Het nadeel is dat na de derde vaccinatie er pas voldoende immuniteit tegen de ziekte is. De eerste maanden is je baby'tje dus nog heel kwetsbaar.

Tijdens de zwangerschap al tegen kinkhoest laten vaccineren 

Daarom zou de Gezondheidsraad het liefste zien dat zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest krijgen om zo ook jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen. Tijdens de vaccinatie worden er antistoffen aangemaakt die via de navelstreng naar je ongeboren baby gaan. Een voordeel van de vaccinatie is dat je zelf ook beschermd bent tegen kinkhoest en je daardoor niet je eigen kind kunt besmetten. Er wordt zelfs over gesproken om iedereen die met jonge baby's werkt tegen kinkhoest in te enten. 

Zwanger: nu al kinkhoestvaccinatie?

Ben je zwanger en vind je het een geruststellend idee om de vaccinatie te hebben, dan kun je er om vragen bij je huisarts. Het nadeel is dat het vaccin nog niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Voor de exacte kosten kun je natuurlijk gewoon informeren bij je zorgverlener.

Op dit moment moet er nog een besluit genomen worden of de vaccinatie standaard wordt voor zwangere vrouwen. Zou jij je laten vaccineren? Wij zijn benieuwd. 

Benieuwd wanneer je kind welke inenting krijgt? Je vindt het in dit vaccinatieschema 

Door

21 september 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 3 reacties geplaatst.

1 jaar geleden

Er zijn veel vermoedens over autisme gelinkt aan inentingen, ik zou er zo lang mogelijk mee wachten. Als je moeders goed informeert hoe om te gaan met kinkhoest bij een kind komt het goed. 120 kinderen is niet eens veel! dat is een piepklein percentage. Niet genoeg reden voor zo'n shot en je weet ook niet of je kind allergisch is voor eischaal waar die shit in gekweekt wordt

2 jaar geleden

Ik wil niks! Want het is niet enkel de kinkhoest. Maar de volledige dktp. En het is niet 'getest' dus beetje raar om dat zomaar nu te gaan zitten adviseren

2 jaar geleden

Ik heb de vaccinatie wel laten zetten. Het idee dat ik ervoor kan zorgen dat mijn kleine man straks al minder risico loopt op kinkhoest vind ik fijn. De kosten van 35,- neem ik daarbij voor lief.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.