6 weken zwanger

6 weken zwanger

In deze week maakt je baby weer een belangrijke ontwikkeling door en ook je lichaam is weer aan het veranderen. Lees hier wat er gebeurd in de zesde week van je zwangerschap!

Zes weken zwanger: je hebt nu kans dat je zwangerschapsverschijnselen in volle gang zijn. Maar er is ook goed nieuws! In deze week maakt je baby weer een belangrijke ontwikkeling door en ook je lichaam is weer aan het veranderen. Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen die gebeuren tijdens de zesde week van je zwangerschap.

De groei van je baby

Aan de buitenkant zie je er nog steeds praktisch niets van, maar ook in deze week is je baby weer behoorlijk aan het veranderen. Wat zijn de dingen die deze week veranderen aan je baby?

1. Organen

Nog maar de grootte van een appelpit (4-5 mm), maar de meeste organen hebben zich al gevormd. Deze week zullen de longen en de dikke en dunne darm langzaam vorm aannemen. Het brein, de spieren en de botten zullen zich verder vormen en deze week zal ook het begin van de bloedsomloop aangelegd worden waardoor er bloed door het lichaam van je baby gaat stromen. Leuk weetje: je baby kan een andere bloedgroep hebben dan jij. Als dat zo is, heeft je man of vriend de dominantere bloedgroep doorgegeven.

6 weken zwanger

2. Gezicht

Op dit moment is je baby nog een kleine pit met een oversized hoofd waar donkere vlekken aangeven op welke plek de ogen en neusgaten komen. Hele kleine putjes geven de plaats aan waar de oren gaan komen. In de kaken zijn zelfs al kleine knoppen voor melktanden te vinden!

3. Armen en benen

Jaja, de kleine hobbels van vorige week worden nu al groter en gaan langzaam veranderen in handen en voeten. Op dit moment zullen ze nog meer lijken op kleine knoppen, maar vanaf deze week gaat het hard.

Zes weken zwanger

Net als in week 5 zal je nu nog niet echt iets kunnen zien aan je buik, hoewel je baarmoeder binnen blijft groeien. Toch gebeurt er nu al een hoop waar je wel iets van kunt merken. Zo wordt het zwangerschapshormoon HCG in grote mate aangemaakt waardoor er meer bloed naar je bekken wordt vervoerd. Ook gaan je nieren beter werken om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. Deze veranderingen zorgen voor een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor de zwangerschap.

Vind je het ook zo moeilijk om je mond te houden tegen mensen in je directe omgeving? Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot de twaalf weken grens met wanneer je het mensen gaat vertellen. Als je het fijn vindt om je beste vriendin, zus of moeder in te lichten is dat natuurlijk helemaal prima. Het kan zelfs heel handig zijn om iemand in het complot te hebben om je geheimpje nog even te bewaren voor de rest van de familie of vrienden! 

Symptomen bij Zes weken zwangerschap

Zoals we al eerder aangaven in week 5 komen sommige vrouwen de zwangerschap zonder al te veel kwaaltjes en symptomen door. Bij de vrouwen die er iets minder goed vanaf komen kunnen zwangerschapsverschijnselen de kop opsteken. Het kan zijn dat een zwangerschapssymptoom bij jou eerder of later voorkomt. Denk je een zwangerschapssymptoom te hebben maar staat die hier niet bij, kan het dus zijn dat je bij een latere week het symptoom uitgelegd krijgt. Vanaf week 12 worden bijna alle symptomen minder en vanaf week 17 tot 20 zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes wel voorbij.

1. Verandering in smaak

Dingen die je vroeger lekker vond, kan je nu echt niet meer luchten of zien. Dit komt door -daar heb je ze weer- de veranderingen in je hormonen. Het kan zelfs zo zijn dat je een complete afkeer van voedsel krijgt, waardoor het lastig is iets naar binnen te krijgen.

Wat kan je eraan doen?

Aan de verandering in smaak kun je niks veranderen. Je smaak wordt door je hormonen geregeld en tot je bevallen bent zal je dus een afkeer kunnen krijgen van bepaald voedsel, of bepaald eten ineens ontzettend lekker vinden. Meestal draait dit na je zwangerschap gewoon weer terug. Een complete afkeer van voedsel is ook lastig tegen te gaan. Het beste is om steeds kleine hoeveelheden te eten. Je kan eventueel ook je neus dichtknijpen voor je iets doorslikt, zo voorkom je dat je door de geur geen eten meer wilt.

2. Teveel aan speeksel

Een symptoom dat absoluut bij het begin van je zwangerschap hoort: een teveel aan speeksel in je mond. Dankzij de bekende zwangerschapshormonen draaien de speekselklieren overuren en kunnen soms wel vier keer zoveel speeksel produceren als normaal. Dit merk je doordat je veel moet slikken, soms moet kwijlen of een nat kussen of matras hebt als je s'ochtends wakker wordt.

Wat kun je eraan doen?

Je komt er waarschijnlijk niet helemaal vanaf, maar het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen om je mond droger te houden. Gemberthee helpt bij sommige vrouwen ook om een drogere mond te krijgen. Vermijd zure voedingsmiddelen en pittig eten omdat deze de speekselproductie kunnen verhogen. Heb je 's nachts last van veel speeksel? Probeer op je zij te liggen en een zakdoek in de buurt te houden. Soms is het prettig om je kussen te beschermen met een extra laken.

3. Misselijkheid (morning sickness)

Ook in week 6 kan misselijkheid de kop opsteken. De misselijkheid staat bekend als morning sickness omdat het veelal voorkomt in de ochtend. Dat wil helaas niet zeggen dat je er de rest van de dag dan geen last meer van hebt. Misselijkheid kan de hele dag voorkomen en kan gepaard gaan met overgeven.

Wat kun je eraan doen?

Begin de dag met een kop thee (liefst gember) en eet daarna een klein beetje. Teveel voedsel zal je maag niet prettig vinden, maar kleine hoeveelheden eten zorgen ervoor dat je maag niet leeg raakt. Heb je er al last van als je uit bed stapt? Leg een pakje crackers naast je bed. Bij sommige vrouwen helpt het om vlak voor het opstaan iets te eten. Probeer ook zoveel mogelijk sterke geuren en parfum te vermijden. En vooral: maak je niet druk. Misselijkheid is op zich onschadelijk voor jou en de baby, stress is schadelijker. Word je misselijk als je je tanden poetst? Probeer eens een ander merk, dit kan wellicht helpen.

 

4. Buikpijn

Dit is zeker een symptoom dat in het begin van je zwangerschap voor kan komen. Doordat je baarmoeder begint te groeien kun je last krijgen van steken of krampen die een beetje lijken op menstruatie-pijn. Hier hoef je je niet direct zorgen over te maken, de ene week kan het erger zijn dan de andere week. Ook kan je licht bloedverlies hebben doordat het eitje zich aan het innestelen is of omdat je nog oud menstruatiebloed verliest. Als je het bloedverlies niet vertrouwt of er onzeker over bent, raadpleeg dan altijd de gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen bepalen of het normaal is of dat er meer onderzoek nodig is.

Je kunt ook buikpijn krijgen doordat je stoelgang verandert. Je darmen gaan meer vocht vasthouden, wat tot  obstipatie kan leiden.

Wat kun je eraan doen?

De kramp in je baarmoeder die komt door de groei die de baarmoeder doormaakt, kun je niet ineens uitzetten of verlichten met medicijnen. Wat je wel kunt doen is de pijn verlichten door te ontspannen met een warme kruik tegen je buik aangedrukt. Een warm bad wil ook nog wel eens helpen. Belangrijk: luister vooral naar je lichaam. Rust vaker uit als je lichaam daarom vraagt.

Buikpijn door obstipatie kun je het beste tegengaan door veel vezelrijk voedsel en water te drinken. Zo worden je darmen gestimuleerd om hard te blijven werken en niet te verstoppen.

5. Hoofdpijn

Als je zwanger bent, krijg je vaak meer last van hoofdpijn dan anders. De hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals misselijkheid, vermoeidheid, honger, spanning of zelfs een depressie. Ook kan hoofdpijn het gevolg zijn van de bloeddrukdaling die normaal rond deze tijd begint (zie ook bloedarmoede in week 5).

Wat kan ik eraan doen?

Goed eten en voldoende rust zijn twee gouden regels die je in dit geval moet volgen, zeker als de hoofdpijn veroorzaakt wordt door misselijkheid, moeheid of honger. Heeft de hoofdpijn een andere oorzaak dan mag je een paracetamol nemen, mits in een lage dosis en alleen als het af en toe is. Aspirines worden afgeraden, omdat de dosis aspirine voor volwassenen de functie van bloedplaatjes (belangrijk voor bloedstolling) negatief beïnvloedt. In deze weken van de zwangerschap heeft hoofdpijn vaak één van bovenstaande oorzaken, maar in een later stadium van de zwangerschap kan hoofdpijn een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Heb je aan het einde van je tweede trimester of in het derde trimester hoofdpijn voor langere tijd, dan kun je het beste even bellen met je gynaecoloog of verloskundige.

6. Opgeblazen gevoel

Je buik is nu natuurlijk nog niet zo groot, maar je buik kan er al opgeblazen uitzien. Dit komt, jawel, door de zwangerschapshormonen. Progesteron zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt en je darmen groter worden waardoor je buik dus uitzet. Oestrogeen laat je baarmoeder tegelijkertijd groeien, waardoor je buik ook opgeblazen aan kan voelen.

Wat kan ik eraan doen?

Drink veel water zodat je je darmen bezig houdt en voedsel en afvalstoffen sneller verwerkt worden. Het eten van vezelrijk voedsel is belangrijk. Volkorenbrood, groenten en fruit helpen om je darmen aan het werk te houden. Soms kan popcorn helpen, maar zorg dan wel voor een soort zonder boter en toegevoegde oliën. Minder met het eten van zetmeelhoudende groenten (o.a. bonen, ui, prei, erwten en linzen) en producten die extra gasvorming geven (o.a. paprika, knoflook, meloen en radijs). Slik niet zomaar laxeermiddelen, maar overleg eerst met je arts. Een betere vervanger voor laxeermiddelen is lactulose, een middel dat je ontlasting zacht houdt. Dit is niet schadelijk voor je en kan je meerdere keren per dag gebruiken.

To-do lijst in week 6

  1. Maak een afspraak met de verloskundige. Het verschilt per praktijk wanneer je de eerste afspraak hebt. Soms krijg je bij twaalf weken pas de eerste echo, soms krijg je bij 8 weken al een onderzoek. Zorg dat je voor je belt weet wanneer je laatste menstruatie was. 
  2. Als je extra foliumzuur slikt moet je met je huisarts overleggen of je nog extra vitaminen moet slikken.
  3. Denk na of je een prenatale screening wilt. De verloskundige zal dit aankaarten tijdens je eerste gesprek. Bij een prenatale screening wordt gekeken hoe groot de kans is dat je baby het syndroom van Down of een open ruggetje heeft.
  4. Wil je andere stellen helpen? Meld je dan aan voor moeders voor moeders

https://fr135.net/c/?si=15492&li=1724407&wi=331691&ws=

Not done in week 6

We herhalen deze lijst maar weer even zodat je niet vergeet wat je ab-so-luut niet moet doen.

  1. Niet lijnen nu je ontdekt heb dat je zwanger bent! De baby heeft de voedingsstoffen nodig.
  2. Stop met drinken, om logische redenen. Alcohol is gewoon niet goed voor de baby.
  3. Stop met roken. Idem, roken is niet goed voor jou, dus zeker niet voor je baby.
  4. Verschoon geen kattenbakken meer! Er kunnen kleine parasieten in de uitwerpselen van de kat zitten die erg gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. Je baby kan door de parasiet ernstige afwijkingen aan het zenuwstelstel (waterhoofd) en ogen (blindheid) krijgen.
  5. Alle koffie-addicts opgelet! Teveel cafeïne is niet goed voor je baby, dus probeer niet meer dan vier koppen per dag te drinken. In thee en cola zit ook cafeïne, dus ook hiermee uitkijken.

Bronnen: Voedingscentrum, Zwangerschap voor Dummies, dokterdokter, gezondheidsplein.

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alvast alles over wat er gebeurt als je 7 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

17 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.