Ontspannen bevallen met hypnobirth

Neem je angst om te bevallen weg met hypnobirth. Een methode die je helpt om de touwtjes in handen te houden zodat je echt in rust kunt bevallen.

Veel vrouwen zijn een beetje onzeker of zelfs angstig voor de bevalling. Van 'Is mijn kind straks gezond?' tot 'Zo'n hoofd en mijn vagina, dat gaat niet passen!' en 'Spuit mij maar plat, ik wil niks voelen!'. Ben jij een van die vrouwen die behoorlijk angstig is voor de bevalling? Een cursus hypnobirth kan een oplossing zijn.

Hypno....wat? Is dat een cursus waarbij je gehypnotiseerd wordt zodat je in trance raakt? De naam zal behoorlijk wat vragen oproepen, maar met hypnobirth is het niet de bedoeling dat je dingen doet die je niet onder controle hebt. Integendeel, bij hypnobirth ben jij degene die de touwtjes in handen hebt en ben je heel bewust en actief bezig met de bevalling.

Wat is hypnobirth?

Hoewel de naam misschien een beetje zweverig klinkt, is een cursus hypnobirth erg praktisch gericht. Bij hypnobirth krijgt de aanstaande moeder handige mentale- en ademhalingstechnieken mee zodat ze ontspannen de zwangerschap ingaat. En ook heel belangrijk: de partners worden erbij betrokken. Geen gedraal rond het bed of in de gang, maar een man die weet wat hij moet doen en actief kan helpen om zijn vrouw te laten ontspannen. Ben je bang voor de bevalling dan is dit een hele fijne methode.

Cursus

De cursus staat eigenlijk op twee benen. In eerste instantie het mentale deel. Je leert je angsten voor de bevalling om te zetten in iets positiefs. Dus in plaats van 'Die bevalling red ik nooit!' zet je dat om in een positieve gedachte als 'De bevalling ga ik goed doorkomen.' Door deze gedachten almaar te herhalen ontspan je en ga je met meer zelfvertrouwen de bevalling in.

Ademhalingstechnieken

Het andere deel van de cursus bestaat uit ademhalingstechnieken. Hierbij leren de vrouwen een aantal oefeningen die ze kunnen gebruiken tijdens de zwangerschap. Deze oefeningen helpen de vrouwen om de weeën beter op te vangen en het kan zelfs helpen bij het verkorten van de bevalling.

Niet zoals gepland

Natuurlijk gaat niet altijd alles zoals gepland. De weeën duren langer, je moet ineens toch naar het ziekenhuis of je baby ligt verkeerd. Kan gebeuren, maar als je hierover gaat stressen wordt de bevalling alleen maar moeilijker. In de cursus leer je je snel aan te passen aan dit soort veranderingen en boven alles ontspannen te blijven.

 

Rol partner

Een ander voordeel van hypnobirth is dat de partner zich absoluut niet nutteloos voelt tijdens de bevalling. In de cursus worden de volgende dingen uitgelegd:

  • Hij krijg van tevoren een duidelijk uitleg waarom ontspanning zo belangrijk is tijdens de bevalling en leert ook hoe hij zijn vrouw daarin kan begeleiden. Hij leert dan hoe hij zijn vrouw kan helpen door met haar de ontspanningsoefeningen te doen. Door dezelfde dingen te zeggen en dezelfde aanrakingen uit te voeren als bij de cursus kan de vrouw sneller ontspannen. Zo krijg je als man een heel actieve rol en voelt die bevalling toch een beetje als een samenwerking!
  • Ook wordt er goed uitgelegd wat de verschillende fases zijn tijdens de geboorte. Misschien ook wel handig om te weten: dat voorkomt dat hij degene is die in paniek raakt.
  • Daarnaast leert hij hoe hij de zorgverleners goed te woord kan staan. Wanneer is het handig vragen te stellen en wanneer kan je de zorgverleners beter gewoon hun werk laten doen?

Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd

Hah hah, zal je wel denken, die weeën doen toch echt pijn! Dan heb ik echt geen tijd om me te ontspannen! En dat... is dus niet helemaal waar. De cursus kan je het beste een maand van tevoren doen, en dan iedere keer herhalen tot de bevalling. Als de bevalling dan eenmaal komt is er maar weinig voor nodig om terug te gaan naar die ontspannen toestand waar je op hebt geoefend. Ja, zelfs als je middenin een wee zit. Als je partner dan tegen je zegt 'Je bent alweer een wee dichter bij ons kindje' dan kan je die volgende wee ook wel weer aan!

Voor informatie over de cursus en locaties verwijzen we je graag naar de website van Mucha Mama. Hier staan ook diverse wetenschappelijke onderzoeken met verdiepende informatie (in het Engels). 

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.